Linkovi

Sastanak američkih i pakistanskih generala


Prvi sastanak visokih američkih i pakistanskih funkcionera od novembarskog napada NATO-a
Prvi sastanak visokih američkih i pakistanskih funkcionera od novembarskog napada NATO-a

Načelnik Generalštaba pakistanske armije, general Ašfak Pervez Kajani, danas se sastao se visokim američkim komandantima - prvi put posle novembarskog napada NATO-a na graničnu postaju u kojem su greškom poginula 24 pakistanska vojnika, što je izazvalo dodatno pogoršanje odnosa dve zemlje.

Pakistanski general se sastao sa zapovednikom američke Centralne komande, generalom Džejmsom Matisom i komandantom NATO-a u Avganistanu, generalom Džonom Alenom, u sedištu pakistanske armije u Ravalpindiju nadomak Islamabada. Pakistanska vojska je saopštila da komandanti razmatraju tok istrage prekograničnog napada 26. novembra i poboljšanje saradnje na pograničnom području.

Smrtonosni napad je sveo odnose Sjedinjenih Država i Pakistana na veoma nizak nivo i naveo Pakistan da zatvori kopnene linije snabdevanja snaga NATO-a u Avganistanu. Pakistanska armija je u januaru odbacila nalaze američke vojne istrage, kojom se za napad okrivljuju obe strane. Armija je saopštila da ne prihvata američki zaključak da su snage SAD delovale u samoodbrani odgovarajućom silom, pošto su pakistanski vojnici otvorili na njih vatru.

Pakistanska vojska je saopštila da je napad bio nameran. Pakistanski parlament sada raspravlja o novim pravilima saradnje sa Sjedinjenim Državama. Parlamentarni odbor koji razmatra veze sa Sjedinjenim Državama, traži američko izvinjenje za pogibiju 24 pakistanska vojnika i prekid američkih napada bespilotnim letelicama.

Predsednik Barak Obama je juče izjavio da u pakistanskom preispitivanju veza sa Sjedinjenim Državama, ne bi trebalo da se poštuje samo pakistanski suverenitet, nego i bezbednosne potrebe Sjedinjenih Država. Obama je priznao da su odnosi dve zemlje proteklih meseci zategnuti. Američki predsednik je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa pakistanskim premijerom Jusufom Razom Gilanijem, posle sastanka na marginama međunarodnog samita o nuklearnoj bezbednosti u Seulu.

XS
SM
MD
LG