Linkovi

Talibani ranili 14-godišnju aktivistkinju


Lekari ukazuju pomoć Malali Jusufzai, 14-godišnjoj učenici ranjenoj u napadu Talibana.
Lekari ukazuju pomoć Malali Jusufzai, 14-godišnjoj učenici ranjenoj u napadu Talibana.

Talibani u Pakistanu ranili su 14-godišnju aktivistkinju Malalu Jusufzai koja u svojoj zelmij važi za simbol otpora militantnoj ideologiji.

Taliban je u Pakistanu ranio jednu 14-godišnju aktivistkinju Malalu Jusufzai, koja se proslavila zahvaljujući blogu na BBC-u, na kojem je pod pseudonimom Gul Makai izražavala otpor prema toj ekstremističkoj organizaciji i opisivala zločine njenih pripadnika.

Ona je pogodjena dva puta dok je ulazila u školski autobus u dolini Svat. Očevici navode da su napadači, koji su došli do škole, pitali koja je od devojčica Malala Jusufzai pre nego što su otvorili vatru. Potom su joj pucali u glavu i vrat, ali lekari kažu da joj život nije ugrožen. Još dve devojčice su ranjene.

Taliban je preuzeo odgovornost za taj napad. Predstavnk te terorističke organizacije kaže da je Malala Jusufzai “pristalica Zapada” i da je govorila protiv njihove grupe. U svom blogu, devojčica je opisivala zločine koje je Taliban počinio u okolini njene kuće i pisala o životu pod upravom te grupe 2008. i 2009. godine. Prošle godine, njoj je dodeljena nacionalna nagrada za mir.

Malala Jusufzai takodje se zalagala za obrazovanje devojčica i postala simbol otpora militantnoj ideologiji.
XS
SM
MD
LG