Linkovi

Oslobodjeni švajcarski taoci u Pakistanu


Oslobodjeni švajcarski taoci u Pakistanu
Oslobodjeni švajcarski taoci u Pakistanu

Švajcarski par koji su ekstremisti iz pakistanskog Talibana zarobili pre osam meseci, danas je oslobođen. Turisti Olivije David Oh i Danijela Vidmer, pojavili su se danas nasmejani i naizgled zdravi pred kamerama u vazduhoplovnoj bazi u okolini Islamabada.

To je njihovo prvo pojavljivanje u javnosti posle otmice prošlog jula u pokrajini Baludžistan na severozapadu Pakistana. Švajcarsko Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je švajcarski ambasador u Pakistanu u direktnom kontaktu sa parom i da je mogao da potvrdi da nisu povređeni i da su, s obzirom na okolnosti, u dobrom zdravstvenom stanju.

Takođe se navodi da je par sada na bezbednom mestu u Pakistanu i da se planira što brži povratak u Švajcarsku. Portparol pakistanske armije, general-potpukovnik Atar Abas, saopštio je da su taoci rekli agentima obaveštajne službe da su pobegli. Nadležni su saopštili da se par pojavio u blizini vojne ispostave u Severnom Vaziristanu, plemenskom području na kojem su bili zarobljeni. Agencija „Asošijeted pres“ prenosi izjavu talibanskih komandanata da je za oslobađanje Švajcaraca plaćen otkup, ali ta tvrdnja nije mogla da se proveri.

XS
SM
MD
LG