Linkovi

Pakistan: Protesti protiv SAD


Lider Džamad-ud-Dave, Hafiz Said
Lider Džamad-ud-Dave, Hafiz Said

Desetine hiljada islamista su organizovale protest u Lahoreu, na severoistoku Pakistana, na kojem su izrazile podršku vojsci i osudu Sjedinjenih Država.

Masa od oko 30 hiljada ljudi je tražila da Islamabad prekine veze sa Vašingtonom posle prošlomesečnog prekograničnog vazdušnog napada u kojem su poginula 24 pakistanska vojnika. Američki zvaničnici su izrazili žaljenje zbog pogibije vojnika na dve vojne postaje pored avganistanske granice i obećali detaljnu istragu. Međutim, to nije mnogo smanjilo nezadovoljstvo u pakistanskoj vojsci, koja tvrdi da su napadi bili „namerni“.

Ako Amerikanci dođu kao gosti, ukazaćemo im poštovanje, ali ako dođu kao agresori, uz božju pomoć, suprotstavićemo im se. Avganistanci su ih naterali da se suoče sa porazom, a mi ćemo, bog nam pomogao, zakucati posledni klin u taj poraz. Alah je svemoguć“, kazao je lider Džamad-ud-Dave Hafiz Said.

Rano jutros, u zemlju se vratio pakistanski predsednik Ali Zardari, posle gotovo dvonedeljnog lečenja u Dubaiju. Zardarijevo lečenje je podstaklo spekulacije da će se on povući sa vlasti posle tajne diplomatske depeše upućene u Vašington, u kojoj je tražena američka pomoć u sprečavanju vojnog puča, od kojeg se strahovalo. Ta depeša je već primorala paksitanskog ambasadora u Sjedinjenim Državama da podnese ostavku.

Vrhovni sud treba danas da nastavi pretres povodom peticije lidera opozicije Navaza Šarifa, kojom se traži istraga depeše. Odsustvo predsednika Zardarija je samo dodatno podstaklo spekulacije da je sadašnja pakistanska vlada u krizi.

XS
SM
MD
LG