Linkovi

Smena premijera u Pakistanu?


Rezidencija pakistanskog premijera Jusufa Raze Gilanija
Rezidencija pakistanskog premijera Jusufa Raze Gilanija

Dugotrajna politička zategnutost u Pakistanu se pojačava, jer Vrhovni sud izgleda da se približava odluci da primora premijera da podnese ostavku.

Vrhovni sud je danas naredio premijeru Jusufu Razi Gilaniju da se 13. februara pojavi pred sudom i odgovori na optužbe za nepoštovanje te institucije. Ako bude proglašen krivim, Gilani bi mogao da bude smenjen i osuđen na zatvorsku kaznu.

To je najnoviji obrt u sadašnjem sukobljavanju suda i premijera povodom statusa optužbi za korupciju iz 1990-ih. Tužioci su optužili pakistanskog predsednika Asifa Alija Zardarija, bivšu premijerku Benazir Buto i još nekoliko zvaničnika, za pranje miliona dolara preko računa u švajcarskoj banci.

Supruga predsednika Zardarija, Benazir Buto, ubijena je u atentatu 2007. Optužbe protiv predsednika Zardarija i ostalih su bile odbačene posle sporazuma o amnestiji 2007, ali je sud dve godine kasnije poništio taj dogovor i otada se bori da ponovo otvori proces. Premijer Gilani je odbio saradnju, s obrazloženjem da je Zardari imao imunitet dok je bio na položaju. Međutim, on je danas izjavio da poštuje sud i da će doći na pretres 13. februara.

XS
SM
MD
LG