Linkovi

Pakistanski ministar policije sumnja da Šazad nije imao saučesnike


Pakistanski ministar policije sumnja da Šazad nije imao saučesnike
Pakistanski ministar policije sumnja da Šazad nije imao saučesnike

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Reman Malik izjavio je za agenciju Rojter da "sumnja" da je Amerikanac pakistanskog porekla osumnjičen za podmetanje bombe u centru Njujorka delovao samostalno.

Malik je izjavio da "ne veruje da Fajsal Šazad nije imao pomoćnike, kako je osumnjičeni više puta ponovio u razgovoru sa američkim istražiteljima.

Malik kaže da Pakistan još nije dobio formalni zahtev SAD da pomogne u istrazi, ali da je njegova zemlja spremna da pruži punu podršku u tom procesu.

Šazad je uhapšen u ponedeljak uveče u Njujorku, na avionu za Dubai. Optužnica koja je podignuta protiv njega uključuje i pokušaj upotrebe oružja za masovno uništenje.

Prema pisanju Vašington Posta, predsednik Barak Obama sprema se da zatraži od Pakistana hitne i specifične informacije o neuspelom napadu, dok se njegova administracija nada da će detaljni zahtev Pakistanu predati krajem nedelje.

Ispitivanjem osumnjičenog Fajsala Šazada američke vlasti dolaze do sve više korisnih informacija.

Prema poslednjim podacima Fajsal Šazad je izgleda imao i probu svog plana da parkira automobil bombu na Tajms skveru. Vlasti tvrde da je tri dana ranije obavio test, a dan ranije u blizini parkirao i vozilo kojim je trebalo da napusti mesto zločina.

Šazad je međutim, ključeve tog vozila zaboravio u Nisanu koji je trebalo da eksplodira i morao je da pobegne koristeći javni prevoz, što je još jedna u nizu potvrda vrlo nespretnog pokušaja.

U prodavnici u Pensilvaniji gde je Šazad kupio vatromet koji je iskoristio kao detonator, jedan od vlasnika priznao je da taj vatromet nema dovoljnu moć, dok su tehničari za demontiranje bombi naveli da je Šazad zaboravio da okrene ventil na bocama s propanom.

Šazad je izjavio da je bio besan zbog prijatelja ubijenih u napadima projektilima koje je u pakistanu sprovodila CIA, kao i da ga je strah za dobrobit porodice naveo da pokuša bombaški napad.

U međuvremenu, kasno sinoć, jedan od glavnih mostova koji vode na Menhetn bio je zatvoren jer je na njemu pronađeno napušteno vozilo koje se iznajmljuje za selidbu. Policija je saopštila da su očevici primetili čoveka koji je napustio vozilo, a prijavljeno je i da se iz vozila osećao miris benzina. Posle pretrage vozila, otkriveno je da u njemu nema ničega i most je ponovo otvoren za saobraćaj.

XS
SM
MD
LG