Linkovi

Sahranjen pakistanski novinar


Rodjaci i kolege nose kovčeg pakistanskog novinara Salima Šazada za vreme sahrane u Karačiju.
Rodjaci i kolege nose kovčeg pakistanskog novinara Salima Šazada za vreme sahrane u Karačiju.

Stotine ljudi u Pakistanu, medju kojima su bili članovi porodice, novinari, i lokalni političari, prisustvovale su sahrani ubijenog novinara Sajeda Salima Šazada u Karačiju. Istovremeno, pakistanska obaveštajna agencija demantuje umešanost u njegovo ubistvo.

Šazadovo telo pronadjeno je u utorak na oko 200 kilometara od Islamabada, u provinciji Pandžab, nakon što je ranije ove nedelje prijavljen njegov nestanak. Policija navodi da se na telu vide tragovi mučenja.

40-godišnji Sajed Šazad, otac troje dece, radio je za hongkonški dnevnik Asia Times Online i druge medije. Posle prošlonedeljnog smelog napada talibana na pakistansku pomorsku vojnu bazu, napisao je članak u kojem ukazuje na veze izmedju Al-Kaide i pakistanske mornarice.

Istraživač organizacije Hjuman Rajts Voč, Ali Dajan Hasan, izjavio je da mu je Šazad rekao da se plaši da ga progone agenti pakistanske obaveštajne službe. U sredu, neimenovani zvaničnik pakistanske obaveštajne agencije (ISI) rekao je da su tvrdnje da je ta organizacija na bilo koji način pretila Šazadu, ili je umešana u njegovo ubistvo - “neosnovane”.

Taj zvaničnik je izjavio za pakistanski Asošijejted Pres da se novinar u oktobru prošle godine sastao sa zvaničnicima agencije radeći na jednom tekstu, te da je taj sastanak bio protekao u “učtivom i prijateljskom duhu”. Predstavnik agencije ističe da Šazadovu smrt ne treba koristiti za klevete na račun obaveštajne agencije. Ministar unutrašnjih poslova Reman Malik najavio je da će policija istražiti ubistvo Šazada.

Desetine novinara danas su na ulicama više pakistanskih gradova protestovale zbog ubistva svog kolege, a sindikat novinara proglasio je dva dana žalosti.

XS
SM
MD
LG