Linkovi

Pakistanski ekstremisti demantuju vezu sa lekarom


Brat Šakila Afridija, Džamil Afridi
Brat Šakila Afridija, Džamil Afridi
Pakistanska ekstremistička grupa Laškar-i-Islam danas je demantovala da ima bilo kakve veze sa lekarom Šakilom Afridijem, koji je pomogao Sjedinjenim Državama da lociraju Osamu bin Ladena.

Članovi pomenute grupe su ga nazvali izdajnikom i neprijateljem islama i rekli da će ga i sami kazniti ukoliko im se za to pruži prilika.

U sudskom dokumentu objavljenom juče navedeno je da je plemenski sud u severozapadnoj pokrajini Kajber proglasio Afridija krivim za pomoć ekstremistima u regionu. U presudi se navodi da se taj lekar sastajao sa komandantima Laškar-i-Islama da bi ih lečio i pružao im finansijsku pomoć.

Sud je prošle nedelje osudio Afridija na 33 godine zatvora zbog, kako je navedeno, sprovodjenja lažne kampanje za vakcinaciju kako bi pomogao američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji da se domogne uzoraka DNK bin Ladena i njegove porodice u cilju potvrde prisustva lidera al Kaide u jednoj kući u pakistanskom gradu Abotabadu. Specijalci američkih snaga ubili su bin Ladena u desantu na tu kuću, maja prošle godine.
XS
SM
MD
LG