Linkovi

Normalizacija odnosa Pakistana i Indije


Pakistanska ministarka informisanja Firdus Ašik Avan na konferenciji za novinare u Islamabadu
Pakistanska ministarka informisanja Firdus Ašik Avan na konferenciji za novinare u Islamabadu

Pakistanska vlada usvojila je prijedlog kojim se Indiji odobrava status najpovlašćenije nacije u trgovinskim odnosima, što se ocjenjuje kao izuzetan napredak u procesu normalizacije odnosa dugogodišnjih rivala.

Pakistanska ministarka informisanja Firdus Ašik Avan rekla je na konferenciji za novinare u Islamabadu da je jednoglasna odluka donijeta u nacionalnom interesu, uz pristanak svih strana, uključujući i vojsku. Status najpovlašćenije nacije predviđa ukidanje carinskih tarifa, što omogućava trgovinsku razmjenu na ravnopravnim osnovama. Pakistan je već odobrio taj status za 100 zemalja.

Protivnici današnje odluke pozivaju se na dugogodišnji spor u pogledu Kašmira, dok pojedini izražavaju zabrinutost da bi jefitniji indijski proizvodi mogli da preplave pakistansko tržište. Indijski ministar ekonomije i industrije Anand Šarma kazao je u Nju Delhiju da Indija duboko cijeni pakistanski pozitivni gest. Takođe je istakao da će odluka, od zajedničkog interesa, podići ekonomsku saradnju na viši nivo i pomoći da se poboljšaju ukupni odnosi dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG