Linkovi

Navaz Šarif vodi na izborima u Pakistanu


Navaz Šarif okružen svojim sledbenicima
Navaz Šarif okružen svojim sledbenicima

Procene pakistanske državne televizije pokazuju da je Šarifova Muslimanska liga obezbedila dovoljan broj poslaničkih mesta za formiranje vlade

Konzervativna partija bivšeg pakistanskog premijera Navaza Šarifa, preuzima odlučujuće vođstvo, dok se danas nastavlja prebrojavanje glasova na ključnim parlamentarnim izborima. Dok pristižu nezvanični rezultati, procene državne televizije pokazuju da je Šarifova Muslimanska liga obezbedila dovoljan broj poslaničkih mesta za formiranje vlade i da je blizu osvajanja apsolutne većine u parlamentu.

Tehrik-i-insaf, partija bivšeg igrača kriketa Imrana Kana, zauzima drugo mesto i verovatno će imati većinu u važnoj vladi pokrajine Kajber Paktunkva, u blizini granice sa Avganistanom. Pakistanska Narodna partija koju predvodi porodica bivše premijerke Benazir Buto, ubijene u atentatu, zauzima treće mesto na izborima za 272 poslanička mesta u Narodnoj skupštini.

Procenjuje se da je na izbore izašlo oko 60 odsto birača, uprkos predizbornom nasilju i napadima u kojima su i na sam dan izbora poginule 24 osobe, među kojima deset u izbornom štabu Nacionalne patije Avami, jedne od stranaka koje su meta Talibana. U današnjoj video poruci, Kan je pozdravio visok odziv kao korak ka demokratiji, ali je rekao da će njegova partija podneti izveštaj o izbornim prekršajima. On se obratio iz bolničkog kreveta, gde se oporavlja od povrede kičme zadobijene prilikom pada sa preko četiri metra visoke platforme na prošlonedeljnom mitingu u Lahoreu.

Šarif je inače još sinoć proglasio pobedu svoje partije. Ukoliko se ona i zvanično potvrdi, Šarif će se vratiti na dužnost koju je tokom 1990-ih dva puta obavljao. Bivši premijer je pozvao sve pakistanske partije da mu se pridruže u borbi protiv problema u zemlji, među kojima su inflacija, nezaposlenost, energetske nestašice i talibanska pobuna.

Sa svoje strane, Kan je vodio kampanju tražeći prekid američkih napada bespilotnim letelicama, ističući da će od pakistanske vojske tražiti da obara američke letelice ako to bude neophodno.
XS
SM
MD
LG