Linkovi

Skoro 40 poginulih u Pakistanu


Skoro 40 poginulih u Pakistanu
Skoro 40 poginulih u Pakistanu

Komandant pakistanske vojske, general Ašfak Parvez Kajani, osudio je napad američkom bespilotnom letelicom u kojem je navodno poginulo 38 ljudi na plemenskom području na severozapadu zemlje.

General Kajani je rekao da su rakete pogodile skup plemenskih starešina na području Data Kel u Severnom Vaziristanu i naglasio da je napad bio neopravdan i da su meta bili nedužni civili. Ipak, zvaničnici pakistanske obaveštajne službe, koji su tražili da ostanu anonimni, kažu da su poginuli u stvari ekstremisti, koji su se sastali u jednoj kući.

To područje je uporište talibanskog komandanta Hafiza Gula Bahadura, čiji ekstremisti često prelaze preko granice u Avganistan i napadaju pripadnike međunarodnih snaga. Zvaničnici kažu da je na sastanku bio i jedan od Bahadurovih komandanata, Šarabat Kan. Međutim, vesti o njegovoj pogibiji su neproverene. Današnji napad je jedan od najsmrtonosnijih na plemenskom području. Protekle nedelje je izvršeno najmanje šest sličnih napada, jer Sjedinjene Države sve intenzivnije gađaju uporišta talibana i Al-kaide. Glavni administrator pakistanskih plemenskih područja i guverner obližnje pokrajine, Masud Kausar, osudio je današnji napad bespilotnom letelicom i rekao da takvi napadi više neće biti tolerisani.

XS
SM
MD
LG