Linkovi

Mušaraf: Katastrofalna odluka


Bivši predsednik Pakistana Pervez Mušaraf smatra da prekid pomoći Pakistanu nije u interesu SAD.
Bivši predsednik Pakistana Pervez Mušaraf smatra da prekid pomoći Pakistanu nije u interesu SAD.

Bivši pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je izrazio žaljenje zbog odluke Sjedinjenih Država da ne daju 800 miliona dolara vojne pomoći Pakistanu.

Mušaraf je juče rekao da je ta odluka „katastrofalna“, objasnivši publici na Univerzitetu „Rajs“ u Hjustonu u Teksasu, da prekid pomoći nije u interesu Sjedinjenih Država, jer se time slabi pakistanska sposobnost za borbu protiv terorizma.

Na taj način slabimo zemlju i armiju, koja treba da se bori protiv terorista. Prema tome, rekao bih da ćemo u svakom slučaju imati negativan uticaj na pakistansku armiju, na njena sredstva, na sposobnost da se bori protiv terorizma. U tom smislu, ta odluka treba svakako da se preispita.“

Nešto ranije, portparol pakistanske vojske, general-potpukovnik Atar Abas, izjavio je za Glas Amerike da smanjenje američke pomoći neće poremetiti operacije protiv ekstremista iz Al-kaide i Talibana.

U Vašingtonu, državna sekretarka Hilari Klinton je rekla novinarima da Sjedinjene Države ne menjaju svoju politiku.

Prema tome, naša odluka da odložimo deo bezbednosne pomoći ne označava preokret naše politike, ali naglašava činjenicu da naše partnerstvo zavisi od saradnje. To je oduvek bio slučaj i mora da bude i u budućnosti.“

Veze dve zemlje se pogoršavaju posle akcije američkih specijalaca 2. maja, u kojoj je na severu Pakistana ubijen vođa Al-kaide Osama bin Laden.








XS
SM
MD
LG