Linkovi

Pakistan: Netačne tvrdnje o napadu


Predstavnik pakistanske armije general major Atar Abas
Predstavnik pakistanske armije general major Atar Abas

Pakistan demantuje izveštaje da je provocirao preko-granične vazdušne napade NATO-a u kojima su poginula 24 pakistanska vojnika što je dovelo do novog zahlađenja u američko-pakistanskim odnosima.

Predstavnik pakistanske armije general major Atar Abas je rekao danas da su tvrdnje da su pakistanski vojnici izazvali subotnji napad netačne i da NATO i avganistanski funkcioneri „traže izgovor“. On je primetio da medju koalicionim trupama nije bilo ni mrtvih ni ranjenih.

Neimenovani avganistanski funkcioneri danas su izjavili da je na NATO i avganistanske vojnike, koje su patrolirali u blizini granice sa Pakistanom, otvorena vatra iz jedne pakistanske baze. NATO je potom naredio napad iz vazduha u oblasti Mohmand, u blizini granice sa Avganistanom, u kome je ubijeno dvadesetak pakistanskih vojnika.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je obećao punu istragu o tim, kako je rekao, „tragičnim, nenamernim“ žrtvama.

Pakistanski predstavnik, general Abas, danas je rekao da su pakistanski vojnici bili žrtve neprovocirane agersije i da je pakistanska vojska odgovorila tek kad su vojnici ubijeni. On je ukazao da je napad trajao do dva sata.

Pakistanski vojni predstavnik je podvukao da su ekstremisti nedavno proterani iz te oblasti i da je Pakistan pružio NATO-u tačne lokacije dve pakistanske vojne postaje u toj regiji, nazvane „Vulkan“ i „Zlatna“.

XS
SM
MD
LG