Linkovi

Sahrana vojnika u Pakistanu


Pakistanski demonstranti koji protestuju protiv NATO-a
Pakistanski demonstranti koji protestuju protiv NATO-a

Stotine gnevnih demonstranata su se danas okupile ispred američkog konzulata u Karačiju, dok su u Pakistanu održane sahrane 24 vojnika poginula u jučerašnjem prekograničnom vazdušnom napadu NATO-a na severozapadu zemlje. Novinari javljaju da se ispred čvrsto utvrđenog kompleksa konzulata, okupilo najmanje 700 ljudi koji su skandirali antiameričke parole.

Sahranama je prisustvovao i komandant nacionalne armije, general Ašfak Pervez Kajani. Kovčezi sa posmrtnim ostacima vojnika, prekriveni zeleno-belim pakistanskim zastavama, prebačeni su avionima u njihova rodna mesta. Funkcioneri NATO-a i Sjedinjenih Država su odmah reagovali da bi ublažili reagovanja na krizu.

Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, danas je izjavio da je uputio saučešće pakistanskom premijeru Jusufu Razi Gilaniju za – kako se izrazio – „tragične i nenamerne“ pogibije. Rasmusen je izjavio da je premijeru rekao da je pogibija pakistanskih vojnika „neprihvatljiva i žalosna, isto kao i pogibije pripadnika avganistanskog i međunarodnog osoblja“. On je rekao da podržava istragu koju je pokrenuo NATO.

Nešto ranije, pakistanska ministarka inostranih poslova Hina Rabani Kar, poručila je američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton da je vazdušni napad na vojne postaje u kojima su vojnici poginuli, dok ih je 14 ranjeno, neprihvatljivi. Ona je istakla da napad pokazuje potpuno nepoštovanje ljudskog života. Hilari Klinton je odgovorila da je duboko ožalošćena i obećala da će raditi sa Pakistanom na tom problemu. Pakistan je odmah uzvratio na vazdušni napad, prekinuo sve linije snabdevanja snaga NATO-a u Avganistanu preko svoje teritorije i naredio Sjedinjenim Državama da u roku od 15 dana napuste vazdušnu bazu u pokrajini Baludžistan na severozapadu zemlje.

Premijer Gilani i najviši vojni i vladini funkcioneri su juče saopštili da će Pakistanska vlada „ponovo razmotriti i preduzeti kompletnu reviziju svih programa, aktivnosti i programa saradnje sa Sjedinjenim Državama, NATO-om i međunarodnim snagama“. Oni su zahtevali „energičnu i hitnu akciju“ protiv svih odgovornih za smrtonosni incident.

XS
SM
MD
LG