Linkovi

Dečaci preživeli 50 dana na okeanu


Dečaci preživeli 50 dana na okeanu
Dečaci preživeli 50 dana na okeanu

Novozelandski ribarski brod spasao je trojicu dečaka – tinejdžera – koji su proveli 50 dana izgubljeni na Pacifiku, nakon što su isplovili sa svog ostrva iz arhipelaga Tokelau.

Član posade Tai Fredriksen je spasavanje dečaka nazvao „pravim čudom“. Novozelandski spasioci su, avionima, bezuspešno tragali za tinejdžerima nakon što je njihov mali, aluminijumski čamac skrenuo sa kursa 5. oktobra.

Potraga je obustavljena u uverenju da dečaci nisu preživeli, a njihove porodice su im čak održale ceremoniju ispraćaja.

Medjutim, tinejdžeri su pronadjeni u svom čamcu nadomak severne obale Fidžija, oko 1,300 kilometara daleko od Tokelaua. Fredriksen kaže da su dečaci bili „izgoreli od sunca, ali dobro raspoloženi.“

Preživeli su tako što su jeli kokosove orahe koje su poneli sa sobom na čamcu i pili kišnicu, a kada im je ponestalo hrane pojeli su galeba koji im je sleteo na čamac. Prema rečima dečaka, dva dana pre spasavanja počeli su da piju morsku vodu u nedostatku kišnice, što je moglo da dovede do dehidracije i smrti. Fredriksen kaže da je ribarski brod dečake prevezao u prestonicu Fidžija, Suvu, gde su primljeni u bolnicu.

XS
SM
MD
LG