Linkovi

Nova studija o raku jajnika


Nova studija pokazuje da testiranja na rak jajnika na pomažu u sprečavanju smrtnih slučajeva a mogu da podstaknu nepotrebne operacije.
Nova studija pokazuje da testiranja na rak jajnika na pomažu u sprečavanju smrtnih slučajeva a mogu da podstaknu nepotrebne operacije.

Najnovija studija pokazala je da redovni testovi na rak jajnika ne smanjuje stopu smrtnosti, ali da mogu da dovedu do nepotrebnih hirurških intervencija.

Majka Marše Rifkin saznala je prekasno da ima rak jajnika. „Imala je samo 49 godina, nekoliko dana pre 50-og rodjendana“, kaže Marša.

Umrla je od raka jajnika, ostavivši pet ćerki koje se testiraju svake godine. Rak jajnika je jedan od vodećih uzroka smrti od raka kod žena. Ako se ustanovi na vreme, procenat preživljavanja od 5 godina je 90 odsto. Većini žena rak je ustanovljen kada je bolest uznapredovala i šanse za preživljavanje duže od 5 godina smanjuju se na 30 odsto.

Snimanje ultrazvukom je jedan od načina koji se koriste za ustanovljavanje te vrste raka. Lekari takodje koriste i testove krvi da bi ustanovili bolest. Medjutim, najnovija sveobuhvatna studija ustanovila je da nema potrebe proveravati žene koje nemaju istoriju te bolesti ili njene simptome.

Doktorka Sondra Bajs je medicinski direktor Hantsmen instituta za rak u Solt Lejk Sitiju.

„Testiranje na rak jajnika ne ustanovljava tu bolest u stadijumu u kojem ju je moguće izlečiti“.

Doktorka Bajs i drugi istraživači sproveli su studiju u kojoj je učestvovalo 78 hiljada žena starih izmedju 55 i 74 godine. Istraživači su nasumično odredili učesnice koje su bile podvrgnute redovnim godišnjim testovima na rak jajnika ili redovnu negu. Ni jedna od žena nije imala porodičnu istoriju bolesti ili simptome raka jajnika mada su neke od žena u obe grupe dobile rak jajnika tokom istraživanja.

Žene kod kojih se razvio rak jajnika imale su bolest u istom stadijumu i nisu imale više šanse za izlečenje od žena koje nisu proveravane“, kaže Bajs.

Doktorka Bajs kaže da proveravanje više šteti nego što koristi. Ona kaže da je 10 odsto žena koje su proveravane imalo lažne pozitivne rezultate što je, u nekim slučajevima, dovelo do nepotrebne hirurške intervencije i komplikacija.

Simptomi raka jajnika su slični onima kod problema sa sistemom za varenje ili bešikom. Mogu da uključe bolove u stomaku ili karlici. Istraživači preporučuju ženama da svaku promenu prijave svom lekaru, tako da ako imaju rak jajnika, on može da se ustanovi na vreme. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.


XS
SM
MD
LG