Linkovi

Otvorene ZOI u Sočiju


Vatromet iznad Olimpijskog parka u Sočiju tokom ceremonije otvaranja 22. Zimskih olimpijskih igara
Vatromet iznad Olimpijskog parka u Sočiju tokom ceremonije otvaranja 22. Zimskih olimpijskih igara

Ceremonija otvaranja na novoizgrađenom olimpijskom stadionu „Fišt“, koji prima 40 hiljada gledalaca, trajala dva i po sata...

Iako su neka takmičenja počela još juče, 22. Zimske olimpijske igre zvanično su otvorene večerašnjom ceremonijom u Sočiju, ekskluzivnom ruskom letovalištu na obali Crnog mora.

Ceremonija otvaranja na novoizgrađenom olimpijskom stadionu „Fišt“, koji prima 40 hiljada gledalaca, trajala je skoro tri sata. Prisutnima i svima onima koji su prenos pratili putem televizije predstavili su se sportisti iz rekordnih 88 zemalja sveta, njih više od 3.000.

Među zvanicama bilo je više od 40 šefova država i vlada, na čelu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-munom, a otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Primetno je bilo odsustvo američkog predsednika Baraka Obame i nekoliko evropskih lidera, što mnogi povezuju sa kritikama, u vezi sa ruskim zakonom kojim se zabranjuje takozvana „gej propaganda“ među maloletnicima.

Govoreći o bezbednosti, u svelu brojnih terorističkih pretnji, predsednik MOK-a Tomas Bah rekao je da nije fer izdvajati Igre u Sočiju.

"Verovatno ne možete ni da zamislite koliko je pretnji bilo pred svake od prethodnih igara. Bilo ih je pred Sidnej, pred Igre u Atini. Možda se sećate situacije u Solt Lejk Sitiju. Bilo je mnogo pretnji, tako da ove igre nisu ništa drugačije u tom smislu".

Procenjuje se da su ruske vlasti potrošile dve milijarde dolara da osiguraju bezbednost pred početak Igara u Sočiju. Islamski ekstremisti pretili su da će poremetiti Igre, a analitičari upozoravaju na moguće napade na lake mete, kao što su železnička stanica i drugi delovi grada, u kojim se okupljaju civili.
XS
SM
MD
LG