Linkovi

Otvorena vremenska kapsula u Bostonu


Konzervator Pem Hečvild izvlači novine iz vremenske kapsule ugradjene u temelje skupštine Masačusetsa.
Konzervator Pem Hečvild izvlači novine iz vremenske kapsule ugradjene u temelje skupštine Masačusetsa.

U američkoj državi Masačusets otvorena je 220 godina stara vremenska kapsula, koju su zakopali osnivači američke nacije Semjuel Adams i Pol Rivir.

Kutija je otkrivena krajem prošle godine za vreme gradjevinskih radova ispod zgrade skupštine Masačusetsa.

Konzervatori bostonskog Muzeja likovnih umetnosti danas su predstavili njen sadržaj – medju kojim su dokumenta, novčići i drugi predmeti koje državne vlasti opisuju kao simbole “velike nade” Amerikanaca kolonijalnog perioda, u vreme dok su se borili i na kraju osvojili nezavisnost od britanske uprave.

Danas je novo poglavlje u priči koja je započela 1795. Kada su trojica patriota – Semjuel Adams, guverner Masačusetsa, Pol River I pukovnik Vilijem Skoli položili vremensku kapsulu, odnosno istorijsku relikviju kako su je oni zvali, u temelje nove skupštine Komonvelta na Bikon Hilu”, izjavio je Malkolm Rodžers, direktor Bostonskog muzeja likovnih umetnosti.

Medju predmetima je šiling sa drvetom bora, iz 1652. koji su kolonisti po svemu sudeći iskovali bez znanja britanske monarhije. Dok su neki predmeti oštećeni, drugi su u dobrom stanju a na nekima još mogu da se vide otisci prstiju.

Kutija takodje sadrži bakarnu medalju sa likom Džordža Vašingtona, pet primeraka novina iz tog perioda, kao i srebrnu izgraviranu ploču koju je izradio Rivir, po zanimanju srebrnar.

Kapsula je prvi put zakopana ispod kamena temeljca zgrade vlade Masačusetsa 4. Jula 1795. Ta zgrada je znamenitost i istorijski spomenik Bostona a prekriva je brozana kupola koju je izradio takodje Pol Rivir. Utvrdjeno je da su vlasti Masačusetsa iskopale originalnu kapsulu od kravlje kože 1855. a njen sadržaj, uz dodatak još nekoliko predmeta, prebačen je u bakarnu kutiju i ponovo zakopan.

Istorijski predmeti biće verovatno izloženi u bostonskom Muzeju likovne umetnosti pre nego što ponovo budu pohranjeni u temelje zgrade, da sačekaju neke buduće generacije.

XS
SM
MD
LG