Linkovi

Otpor planu EU o rasporedjivanju izbeglica


Grupa migranata probija se kroz polja posle prelaska srpsko-madjarske granice blizu sela Reske.
Grupa migranata probija se kroz polja posle prelaska srpsko-madjarske granice blizu sela Reske.

Predlog Evropske unije da 28 članica ravnomernije podele teret izbegličke krize nailazi na otpor pojedinih zemalja.

Na današnjem sastanku u Pragu, ministri spoljnih poslova Madjarske, Češke, Poljske i Slovačke odbili su pozive svojih kolega iz bogatije Nemačke i Luksemburga da prihvate obavezne kvote u planu EU o rasporedjivanju 160.000 izbeglica medju svim članicama.

"Moramo da imamo kontrolu nad time koliko migranata možemo da primimo", naglasio je češki ministar spoljnih poslova Lubomir Zaoralek, domaćin skupa.

Šef nemačke diplomatije, Frank-Valter Štajnmajer pozvao je na jedinstveni pristup najvećoj izbegličkoj krizi Evrope od Drugog svetskog rata, a možda i, kako je rekao, "najvećem izazovu u istoriji EU."

Štajnmajer se založio za "pravedan mehanizam distribucije" prilikom prihvatanja dodatnih migranata za koje se očekuje da će doći u Evropu. Njegova zemlja primila je više zahteva za azil od bilo koje druge evropske nacije a očekuje dolazak 800.000 migranata ove godine.

Danska je takodje objavila da neće prihvatiti nijednog od 160.000 tražilaca azila. "Mi smo obavili svoj deo" navela je ministarka za integraciju Iner Stojberg. Više od 3.000 migranata je ove nedelje stiglo u Dansku, iako je većina nagovestila da putuje ka više prijateljski nastrojenoj Švedskoj. Britanija je takodje odbila da prihvati kvotu, navodeći da će u narednih pet godina primiti 20.000 sirijskih izbeglica.

Zbog tog neslaganja, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je da će zakazati samit evropskih lidera za ovaj mesec, ako se ministri u ponedeljak ne dogovore o tome kako će Unija rešavati dolazak velikog broja migranata.

U medjuvremenu, UNHCR je izrazio podršku planu EU o distribuciji izbeglica ali je napomenuo da će do kraja ove goidne, EU morati da rasporedi 200.000 izbeglica iz zemalja na prvoj liniji fronta kao što su Grčka, Italija i Madjarska. UN su pozvale na hitno uspostavljanje velikih prijemnih centara u tim zemljama.

UNHCR je takodje pozdravio ponudu Vašingtona da primi dodatnih 10.000 izbeglica i poveća humanitarnu pomoć Sirijcima koji beže od nasilja, ali je dodao da "SAD mogu i treba da učine još više."

XS
SM
MD
LG