Linkovi

"Osveženje" primirja u Siriji, ali ne i u Alepu


Čovek stoji ispred zgrade u pobunjeničkom delu Alepa, koja je pogođena u vazdušnim napadima
Čovek stoji ispred zgrade u pobunjeničkom delu Alepa, koja je pogođena u vazdušnim napadima

Sirijska vlada objavila da prekid vatre stupa na snagu u jedan sat posle ponoći po lokalnom vremenu i da će trajati 24 sata za Damask, i region istočna Guta, izvan glavnog grada. Sličan sporazum u pokrajini Latakija trebalo bi da važi 72 sata.

Dok se žestoke borbe nastavljaju u Alepu, a napetosti rastu zbog sve teže situacije u tom sirijskom gradu, američki zvaničnici tvrde da su diplomatski razgovori na visokom nivou između Vašingtona i Moskve doveli do neke vrste dogovora da se pokuša da se ponovo uspostavi prekid vatre u Siriji.

Veruje se da je u poslednjih nedelju dana oko 230 civila ubijeno u Alepu, koji je pre početka građanskog rata, pre više od pet godina, bio grad sa najviše stanovnika u toj zemlji.

Sirijska vojska saopštila je da očekuje da će u nekim delovima zemlje, u subotu rano ujutro započeti "režim mira" - odnosno primirje - ali da to neće važiti za Alepo.

Sirijska vlada objavila je da prekid vatre stupa na snagu u jedan sat posle ponoći po lokalnom vremenu i da će trajati 24 sata za Damask i region istočna Guta, izvan glavnog grada. Sličan sporazum u pokrajini Latakija trebalo bi da traje 72 sata.

U Vašingtonu, portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da su SAD i Rusija obezbedile sporazum o "osveženju" delimičnog primirja, koje je stupilo na snagu pre par nedelja. Ernest nije izneo detalje, ali su neki drugi zvaničnici izjavili da su u razgovorima učestvovali šefovi diplomatija dve zemlje Džon Keri i Sergej Lavrov.

Keri je prethodno oštro kritikovao vazdušni napad na sirijsku dečiju bolnicu u Alepu, okrivljujući snage predsednika Bašara al-Asada za tragediju, u kojoj je ubijeno najmanje 20-oro dece i lekara.

XS
SM
MD
LG