Linkovi

Oskar za dramu "Spotlight"


Ekipa filma "Spotlight" slavi pobedu u kategoriji najboljeg filma prošle godine.
Ekipa filma "Spotlight" slavi pobedu u kategoriji najboljeg filma prošle godine.

Spotlight, film o novinarima Boston Globa koji su raskrinkali praksu seksualnog zlostavljanja unutar Katoličke crkve, osvojio je nagradu za najbolji film na 88. dodeli Oskara u Holivudu.

Film prati novinare koji su 2002. otkrili da su crkveni velikodostojnici rutinski zataškavali izveštaje i prijave o sveštenicima koji su seksualno zlostavljali desetine dece. Spotlight je pobedio grupu snažnih konkurenata medju kojima su bili Povratnik, Pobesneli Maks, Soba i Most špijuna.

"Ovaj film je dao glas preživelima a ovaj Oskar sada pojačava taj glas za koji se nadamo da će postati hor koji će odzvanjati sve do Vatikana.”

Mark Rajlens, Bri Larson, Leonardo Dikpario i Alisija Vikander
Mark Rajlens, Bri Larson, Leonardo Dikpario i Alisija Vikander

Leonardo Dikaprio dobio je ovacije kada je osvojio Oskara u kategoriji najboljeg glumca za film Povratnik – u kojem tumači neuništivog pionira američke divljine koji se probija kroz nemilosrdne snežne predele vodjen željom za osvetom.

"Film “Povratnik” je zapravo priča o čovekovom odnosu prema svetu prirode, svetu za koji smo svi zajedno primetili da je prošle godine bio najtopliji od kada se meri temperatura. Tokom snimanja smo morali da odemo do najjužnijih krajeva planete da bismo pronašli sneg. Klimatske promene su stvarne, one se dogadjaju sada.”

Bri Larson, za koju se i očekivalo da će osvojiti Oskara za glavnu žensku ulogu, ostvarila je taj uspeh i odnela je kući trofej za ulogu kidnapovane majke u filmu “Soba.”

Ovogodišnja ceremonija odvijala se pod senkom kontroverze pošto su samo beli glumci i glumice nominovani u četiri glavne kategorije – za glavne i sporedne uloge, drugu godinu za redom.

Komičar Kris Rok, domaćin jučerašnje dodele, započeo je veče oštrim šalama u vezi sa kontroverzom.

"Čoveče, prebrojao sam najmanje 15 crnaca u ovom kratkom filmu. Ovde smo na dodeli Oskara, poznatoj i pod nazivom “Nagrade po izboru belaca”. Jasno vam je, da oni nominuju voditelja, ne bih dobio ovaj posao.”

Rasna i etnička raznolikost bila je takodje tema govora reditelja Alehandra Injaritua koji je primio nagradu za najboljeg reditelja za film “Povratnik”.

"Ovo je sjajna prilika za našu generaciju da se oslobodimo svih predrasuda, tog plemenskog načina razmišljanja, i obezbedimo jednom zauvek da boja kože postane podjednako nevažna kao dužina naše kose.”

Alisija Vikander i Mark Rajlens osvojili su Oskare za najbolje sporedne uloge. Vikander je nagradjena za film “Dankinja” u kome glumi nežnu suprugu transrodnog umetnika. Rajlens je dobio Oskara za ulogu u filmu Stivena Spilberga – Most špijuna.

Američki potpredsednik Džo Bajden neočekivano se pojavio na ceremoniji i pozvao gledaoce da obećaju da će reagovati u slučajevima kada jedna osoba želi da stupi u seksualni odnos iako mu druga osoba nije dala pristanak za to. Posle Bajdena na sceni se pojavila Lejdi Gaga koja je otpevala pesmu nominovanu za Oskara iz filma Hunting Ground, čija su tema česti slučajevi silovanja na kampusima američkih univerziteta. A kada govorimo o dodeli Oskara, jedan od velikih pobednika bio je Pobesneli Maks – Autoput gneva, koji je osvojio šest Oskara uključujući najbolje kostime, scenografiju, šminku, montažu i montažu zvuka. Procenjuje se da je TV prenos ceremonije pratilo više od 40 miliona ljudi širom sveta.

XS
SM
MD
LG