Linkovi

Pet kandidata za najboljeg glumca


Francuski glumac Žan Dižarden sa Zlatnim globusom
Francuski glumac Žan Dižarden sa Zlatnim globusom

Nedavno objavljene nominacije za Oskare potvrdile su pretpostavke o nekim sigurnim kandidatima, ali je bilo i iznenadjenja. U kategoriji najboljeg glumca u glavnoj ulozi, medju petoricom nominovanih je nekoliko očekivanih imena, ali i umetnika kojima nisu davane veće šanse za nominaciju. Filmska kritičarka Glasa Amerike Penelopi Pulu razmotrila je izglede petorice nominovanih za Oskara za glavnu mušku ulogu uoči dodele nagrada 26. februara.

U filmu Potomci, tragikomičnoj porodičnoj drami u režiji Aleksandra Pejna, Džordž Kluni glumi Meta Smita, uspešnog advokata na životnoj prekretnici. Posle nesreće prilikom jedrenja, žena mu pada u komu i lekari se spremaju da je skinu sa aparata za veštačko disanje. Preko noći, Met postaje jedini roditelj svojim dvema ćerkama, a kao da to nije dovoljno, saznaje da ga je žena varala pre nesreće.

Glumeći Meta, Kluni se odriče holivudskog glamura. Met je običan, ne preterano privlačan muškarac, nespretan u ophodjenju sa svojom decom i svima u svom okruženju. Izgleda izgubljeno dok pokušava da se snadje u svemu što se dešava. Uz šest nominacija i jednog osvojenog Oskara, Kluni predstavlja status kvo u Holivudu, ali u pozitivnom smislu. On je podjednako talentovan glumac koliko je privlačan muškarac.

Medjutim, uloga Meta Smita podseća na Rajana Bingama, predanog biznismena koji se bori sa usamljenošću i zrelim dobom, kojeg je Kluni glumio u drami Džejsona Rajtmana iz 2009. “U vazduhu”. Kluni je bio nominovan za Oskara za tu ulogu ali nije osvojio nagradu. Zato se postavlja pitanje da li će ovog puta dobiti Oskara za sličnu ulogu.

Kandidat za Oskara Žan Dižarden radi nešto sasvim drugačije… On je izuzetan I jedinstven u ulozi Džordža Valentina, zvezde nemog filma iz1920-ih koji gubi slavu I bogatstvo s pojavom zvučnog filma.

U filmu “Umetnik” Mišela Azanavisiusa, Dižarden zrači harizmom zvezde. Njegova elegancija, ekspresivnost i zarazni osmeh objašnjavaju čar nemih filmova. Dižarden bi mogao da odnese Oskara, osim ako se glasači ne opredele za skromniji, kompletniji lik losandjeleskog baštovana Karlosa Kalinda, koga tumači meksički glumac Demian Bišir u drami “Bolji život.”

Karlos Kalindo je nelegalni immigrant i predan otac, koji želi bolji život za svog sina. Bišir nudi slojevito tumačenje glavnog junaka, baveći se temom sa kojom će se mnogi poistovetiti. Medjutim, pošto se smatra da ima najmanje šanse medju nominovanima, Oskar za Bišira bio bi pravo iznenadjenje.

Umesto toga, glasovi članova Akademije mogli bi da se okrenu ka tipično američkom junaku – Biliju Binu, generalnom menadžeru bejzbol tima Ouklend Ejz (Oakland As) koga glumi Bred Pit u filmu “Formula uspeha.” Pit je ubedljiv u ulozi čoveka koji neobičnim metodama gradi bejzbol tim koji postaje učesnik plej-ofa. Medjutim, šanse za pobedu možda nisu na njegovoj strani. Tu je i Geri Oldman, superiorniji od Pita u suptilnoj ulozi vrhunskog špijuna “Smajlija” u trileru “Limar, krojač, vojnik, špijun”.

Medjutim, britanska uzdržanost Gerija Oldmana mogla bi da odbije glasače filmske akademije, koji će možda smatrati da je njegov lik suviše tajanstven za američki ukus. Većina se kladi da će se u slavnom kovertu naći ime Džordža Klunija. Ili možda, gospodina Dižardena. Jedno je sigurno, ove godine čeka nas vema interesantno veče Oskara.

XS
SM
MD
LG