Linkovi

Pravoslavni vernici slave Badnje veče


Pravoslavni vernici slave Badnje veče
Pravoslavni vernici slave Badnje veče

Deo pravoslavnih hrišćana širom sveta, počinje slavljenje Božića po Julijanskom kalendaru, dve nedelje posle božićnjih praznika ostalih hrišćana.

Među crkvama koje su ostale verne starom, Julijanskom kalendaru su ruska, srpska, ukrajinska, moldavska i koptska, dok Jermeni danas slave Hristovo rođenje.

Pravoslavci u Turskoj su po tradiciji, u okviru obeležavanja Bogojavljenja, skakali u ledenu vodu Bosfora da bi izvadili krst koji se prema lokalnom običaju na današnji dan baca u vodu.

Papa Benedikt Šesnaesti je danas u Vatikanu uputio srdačne čestitke - kako se izrazio - „braći i sestrama“ u Istočnim crkvama.

Među onima kojima je sutra Božić su i egipatski Kopti - koji su nedavno bili meta bombaškog napada u kojem su poginule 23 osobe, kojima je poglavar Katoličke crkve već tada izrazio podršku i solidarnost.

Božićne svečanosti su počele i u Vitlejemu na Zapadnoj obali. Pre ponoćne liturgije, grčki pravoslavni patrijarh je posetio Crkvu Hristovog rođenja, podignutu na mestu na kojem se prema verovanju Hrist rodio.

XS
SM
MD
LG