Linkovi

Tenzija u nacionalnom parku u Oregonu


Seorang anak tampak kecewa setelah gagal menjual balon berbentuk hati kepada pasangan muda-mudi di belakangnya pada Hari Valentine di Mumbai, India.
Seorang anak tampak kecewa setelah gagal menjual balon berbentuk hati kepada pasangan muda-mudi di belakangnya pada Hari Valentine di Mumbai, India.

Američke vlasti nastoje da razreše konfliktnu situaciju u nacionalnom parku u Oregonu gde je grupa naoružanih farmera, protivnika federalne vlade, zauzela zgradu administracije i tvrdi da je spremna da ostane – godinama.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest izjavio je da je predsednik Obama upoznat sa situacijom i da se "nada da će se ona razrešiti mirno i bez nasilja".

Federalni istražni biro navodi da saradjuje sa lokalnim i državnim agencijama za sprovodjenje reda i zakona u nastojanju da reše problem.

Paravojna grupa od stotinak rančera, farmera i takozvanih “boraca za opstanak” zauzela je prostorije Nacionalnog parka Malijur u blizini grada Berns, protestujući zbog odluke federalnog sudije da osudi dvojicu rančera na dodatnih pet godina zatvora zbog podmetanja požara na federalnom zemljištu 2012.

Grupu prevodi Emon Bandi, čija je porodica bila u središtu još jednog sličnog konflikta 2014. u vezi sa pravima na korišćenje federalne zemlje za ispašu u Nevadi. Bandi je optužio vladu da je nelegalno prisvojila privatnu svojinu radi javnog korišćenja.

Optuženi rančeri – Dvajt Linkoln Hemond i njegov sin Stiven – priznali su da su podmetnuli požar ali kažu da su pokušavali da spale korov na sopstvenom zemljištu a da se plamen slučajno proširio na federalno tle. Oni su već odslužili kratke kazne zbog tog čina, ali je federalni sudija nedavno zaključio da su im zatvorske kazne suviše kratke i naredio da se vrate u zatvor i odsluže još najmanje četiri godine.

Nacionalni park Malijur je jedan od 560 u SAD koje je uspostavila federalna vlada da bi zaštitila divlje životinjske vrste i njihovo prirodno stanište. Park je 1908. Upostavio predsednik Teodor Ruzvelt da pruža utočište ugroženoj vrsti ptica – vodarica.

XS
SM
MD
LG