Linkovi

Orbović: MMF najveći protivnik srpskih radnika


Savez samostalnih sindikata i Udruženi granski sindikati Nezavisnost održali su danas, povodom Međunarodnog praznika rada, skup na Trgu Nikole Pašića, na kome su zatražili bolje uslove rada i veće plate.

Predsednik Nezavisnosti Zoran Stojiljković je poručio da je vreme trpljenja prošlo, i dodao da nije na sindikatima da menjaju garniture na vlasti, nego da promene sistem u kome se gotovo ništa ne menja.

"Dosta nam je poniženja, bede, života od prvog do prvog, straha od nezaposlenosti. Dosta nam je servilnog slugaranja, ćutanja i savijanja kičme. Dosta nam je toga da ljudi sa pet minuta prave škole i sa školskim odmorom upravljaju privredom i društvom".

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović je zatražio veće zarade, veću minimalnu zaradu, dostojanstven rad, kao i da se vrate penzije na prethodno stanje. Kao najvećeg protivnika radnicima u Srbiji on je imenovao Međunarodni monetarni fond:

"MMF je tražio da se smanje plate, da se smanje penzije, da se umanje prava, da se poveća radni vek na 65 godina, da imamo kaznene poene ako odlazimo u penziju sa 40 godina staža. To je sve poteklo od njih, a motiv je samo jedan - da se njima obezbedi plaćanje kamata".

A predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić položio je danas na Novom groblju u Beogradu venac na grob Dimitrija Tucovića i tom prilikom poručio da samo ekonomski razvijena Srbija može da obezbedi prava svojih radnika. Dačić je istakao da želi da bude realni socijalista, a ne utopista, da smatra da Srbija krupnim koracima treba da stiže zemlje Evropske unije u ekonomskom razvoju i da to aktuelna vlada i sprovodi.

XS
SM
MD
LG