Linkovi

Optužnica protiv Mardokove saradnice


Bliska saradnica Ruperta Mardoka, Rebeka Bruks sa suprugom Čarlijem (arhiva)
Bliska saradnica Ruperta Mardoka, Rebeka Bruks sa suprugom Čarlijem (arhiva)

Britanski tužioci saopštili su danas da je bivša urednica tabloida "Njuz of d' vorld“ (News of the World), Rebeka Bruks optužena za pokušaj prikrivanja dokaza u vezi sa skandalom novinarskog prisluškivanja telefona. Bruks je u izjavi medijima rekla da će se boriti protiv tih optužbi.

Prošle nedelje, Rebeka Bruks je u sudnici povodom afere novinarskog hakovanja telefona otkrila kako britanski premijer potpisuje svoje SMS-ove. Danas, njoj preti suđenje za krivično delo prikrivanja dokaza.

Bivša glavna urednica tabloida “Njuz internešenal” (News International) optužena je za opstrukciju policijske istrage o hakovanju govorne pošte javnih ličnosti - prikrivanjem dokumenata i uništavanjem arhivskog materijala i kompjutera. Ova afera je proteklih meseci teško uzdrmala medijsku imperiju Ruperta Mardoka, ali i britansku političku scenu.

Rebeka Bruks je sa suprugom, ispred kancelarije njihovog advokata, oštro odbacila navode tužilaca.

“Iako sam oduvek poštovala pravni sistem, danas se pitam da li su odluke donete na osnovu nepristrasne procene dokaza. Ne mogu da iskažem koliko sam ljuta što su i moji najbliži nepravedno uvučeni u ovo. Jednog dana detalji ovog slučaja će izaći na videlo i ljudi će shvatiti da je ovo samo skupa predstava i bespotrebno trošenje državnog novca na osnovu nepravedne i neosnovane odluke", rekla je Rebeka Bruks.

Bruks, koja je uhapšena u martu prošle godine, suočava se sa tri optužnice koje je terete za ometanje pravde. Sa sličnim optužbama suočavaju se i njen suprug Čarli Bruks, trener trkačkih konja, inače školski drug britanskog premijera Dejvida Kamerona, lična pomoćnica Šeril Karter, vozač Pol Edvards i dva pripadnika obezbeđenja.

“Posle pažljivog razmatranja svih dokaza, zaključila sam da u svim slučajevima, osim u sedmom, postoji dovoljno dokaza za podizanje kriminalne optužnice", izjavila je glavna pravna savetnica direktora javnog tužilaštva, Alison Levit.

Bruks je bila poznata kao “peta ćerka” Ruperta Mardoka, i od 2000. je tri godine bila na mestu urednice sada ugašenog tabloida “Njuz of d vorld” (News of the World). Ona je takođe bila prva žena urednica “Sana” (Sun), britanskog dnevnog lista sa najvećim tiražom u zemlji.

Rebeka Bruks je 2009. podnela ostavku na mesto šefa Mardokovog “Njuz internešenal” (News International), zbog optužbi da su novinari tog lista hakovali telefonsku poštu poznatih ličnosti, da bi došli do informacija.

Hapšenja su, navode tužioci, ne samo u vezi sa policijskom istragom o skandalu hakovanja telefona, već i u vezi sa korupcijom u redovima zvaničnika javne uprave. Presude bi dakle, zaključuje agencija Rojters, mogle da nanesu još veću ličnu štetu Rupertu Mardoku, ali bi takođe bile ponižavajuće za premijera Dejvida Kamerona.

Prema britanskom zakonu, Bruks bi za ove optužbe mogla da dobije doživotnu zatvorsku kaznu.

XS
SM
MD
LG