Linkovi

Sirija ispunila prvi uslov


Inspektori Ujedinjneih nacija stižu u sedište Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu
Inspektori Ujedinjneih nacija stižu u sedište Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) navodi da sirijska vlada predala kompletan inventar svog hemijskog arsenala...

Međunarodna grupa koja nadgleda poštovanje Konvencije o zabrani hemijskog oružja saopštila je da je sirijska vlada predala kompletan inventar svog hemijskog arsenala, čime je ispunila uslov iz američko-ruskog sporazuma, postignutog prošle nedelje u cilju sprečavanja mogućeg vojnog napada na Siriju.

U svom današnjem saopštenju, Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) sa sedištem u Hagu navodi da je primila "očekivana dokumenta" od sirijskih vlasti i da njen "tehnički sekretarijat" trenutno analizira podatke.

Američki i ruski zvaničnici složili su se prošle subote u vezi sa uslovima ukidanja sirijskog programa hemijskog oružja, a jedan od zahteva američke strane bio je da Damask u roku od sedam dana preda sveobuhvatnu listu svojih zaliha te vrste oružja.

Istim planom predviđa se da Sirija u potpunosti eliminiše svoj hemijski arsenal do sredine 2014. godine.

Američki državni sekretar Džon Keri zapretio je da bi u slučaju da Sirija ne prihvati ovaj plan, u Ujedinjenim nacijama bio podnet zahtev za kaznenu akciju.

Rusija se protivi stranoj vojnoj intervenciji u Siriji, ali su mediji danas preneli izjavu šefa osoblja Kremlja Sergeja Ivanova da bi Moskva mogla da promeni svoju poziciju ukoliko utvrdi da Sirija "vara" u vezi sa objavljivanjem kompletnog hemijskog arsenala koji ima na raspolaganju.
XS
SM
MD
LG