Linkovi

Hosino: Radikalni elementi iskoristili film


Analitičar Omar Hosino
Analitičar Omar Hosino

O razlozima talasa anti-američkih protesta u muslimanskim zemljama razgovaramo sa nezavisnim političkim analitičarem Omarom Hosinom.

Hosino: “Brojne salafističke i druge ekstremističke organizacije, ali i neki regionalni režimi, iskoristili su amaterski film o proroku Muhamedu, kao i potonji izliv gneva muslimanskog sveta, da bi promovisali svoje političke programe i okrivili američku administraciju kao neprijatelja Islama. Dakle, incident sa filmom iskoristili su radikalni elementi širom muslimanskog sveta napadom na američka diplomatska predstavništva, što je kulminiralo ubistvom američkog ambasadora Krisa Stivensa u Libiji. U medjuvremenu, brojne muslimanske verske i sekularne organizacije osudile su terorističke napade na američka diplomatska predstavništva, posebno u Libiji, gde, prema nedavnoj Galupovoj anketi 54 odsto stanovništva podržava SAD. To je najveći nivo podrške u arapskom svetu.”

Glas Amerike: Kada se protesti smire, da li očekujte da će SAD preispitati svoju politiku prema muslimanskim zemljama?

Hosino: “Prvo, cilj ekstremističkih muslimanskih organizacija je u stvari da gurnu SAD u rat sa Islamom, a ne sa terorizmom. Sam Osama bin Laden je u svom dnevniku i pismima ograncima al-Kaide ukazivao na njegovo nezadovoljstvo, pošto je Vašington naglašavao da SAD ratuju protiv al-Kaide, a ne Islama. Obama je u govoru u Kairu 2009. incirao nove odnose sa islamskim svetom zasnovane na zajedničkoj saradnji i poštovanju i mislim da se takva politika neće menjati. Drugo, američka vojna strategija će se nastaviti u domenu organičenih vojnih aktivnosti u pogledu borbe protiv al-Kaide i hvatanja ili eliminisanja vodećih ličnosti, paralelno sa intenzivnom diplomatskom aktivnošću.”

Glas Amerike: Koje institucije ili organizacije su angažovane u anti-američkim protestima?

Hosino: “Televizijska mreža El-nes u Egiptu, prva je emitovala amaterski film o proroku Muhadedu na arapskom jeziku, što je revoltiralo gledaoce i izvelo ih na ulice. Salafističke verske organizacije u Egiptu su bile prve koje su se angažvoale u organizovanju protesta i njihovi članovi su aktivno učestvovali u toj akciji. S druge strane, muslimanski ekstremisti u Libjii su iskoristili film radi planiranja terorističkog napada na američku ambasadu i ubistvo ambasadora Stivensa. Organizacija Hezbolah u Libanu se takodje izjasnila protiv SAD. To su neke od grupa koje su iskoristile gnev muslimana za konkretne proteste i nasilje protiv SAD.
XS
SM
MD
LG