Linkovi

Putevi olimpijske baklje


Olimpijska baklja
Olimpijska baklja

Na kraju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, sledeće tri olimpijske destinacije su već poznate. Ali gde će nas olimpijski pokret odvesti posle 2020?

Iz Rusije, olimpijski plamen odlazi u Brazil, u Rio de Žaneiro, koji je 2009. Određen za domaćina letnjih igara 2016. Za Igre u Riju biće korišćeni neki objekti koje Brazil gradi i obnavlja povodom Svetskog prvenstva u fudbalu, koje je na programu ovog leta. Međutim, građevinski radovi na tim objektima uglavnom kasne – što zbog protesta, nesreća, ili pretnji radnika da će stupiti u štrajk.

Lisa Delpi Neiroti, profesorka sportskog menadžmenta na Univerzitetu Džordž Vašington, brine se da bi ta dvostruka obaveza – organizacija Mondijala i Olimpijskih igara jedno za drugim – mogla da bude težak zadatak.

“Možda je to bio preveliki zalogaj za Brazil, koji se i dalje razvija i muči da utvrdi šta u stvari želi da bude, i kako da napusti tu fazu zemlje u razvoju. Oni i dalje imaju visok nivo korupcije, veliki broj problema, koje su organizatori pokušali da predstave kao rešene stvari, i da pokažu da mogu da organizuju igre bez korupcije. Nažalost, to se jednostavno nije dogodilo”.

Sledeće Zimske olimpijske igre održaće se u Pjongčangu u Juđžnoj Koreji, 2018. Biće to drugi put da Južna Koreja organizuje olimpijske igre, prvi put zimske.

Letnje olimpijske igre 2020. ostaju u Aziji – Tokio je dobio organizaciju krajem prošle godine.

“Tokio je imao ne samo izvanrednu kandidaturu, već su i bezbedni. Jeste, bilo je zabrinutosti zbog nuklearnog postrojenja u Fukušimi, ali MOK je umoran od razmišljanja o tome da li će objekti biti spremni, koliko ima korupcije, a znaju da je Tokio vrlo organizovan, i da će biti sjajan domaćin, bez mnogo glavobolje”.

Kandidati za Zimske olimpijske igre 2022. su poljski Krakov, norveški Oslo, Almati u Kazahstanu, Ljviv u Ukrajini i Peking.

Glavni grad Kine bio je domaćin letnjih igara 2008, i kako navodi u njemu bi bila održana takmičenja u dvoranskim sportovima, otvaranje i zatvaranje igara – dok bi se discipline na otvorenom odigravale u Žangjiakouu, udaljenom više od 160 kilometara. Međutim, MOK tradicionalno voli da organizuje igre u različitim delovima sveta – što može da znači je teško očekivati treće uzastopne igre u Aziji.

Trka za organizaciju letnjih olimpijskih igara 2024. je potpuno otvorena.

Olimpijski komitet SAD još nije odlučio da li će imati kakndidata, ali Bob Svini, izvršni direktor grupe pod nazivom "DC 2024", kaže da je Vašington vrlo zainteresovan.

“Mi smo internacionalni, kosmopolitski grad u procavatu sada".

Boston, Filadelfija i Los Anđeles takođe su izrazili interesovanje da vrate letnje igre u SAD prvi put od 1996. Pariz, Rim, Budimpešta, Najrobi i Istanbul takođe razmatraju kandidaturu.
XS
SM
MD
LG