Linkovi

Izazovi za saobraćaj u Londonu


Jedan od načina prevoza u Londonu je i nedavno otvorena žičara iznad Temze.
Jedan od načina prevoza u Londonu je i nedavno otvorena žičara iznad Temze.

Centralni delovi Londona su zakrčeni i običnim danima. A veliki sportski događaji kao što su Olimpijske igre mogu da dovedu do potpunog zastoja.

Jedan od najvećih izazova na svim Olimpijskim igrama je kako stići do grada domaćina i otići iz njega i, uopšte, kako organizovati kretanje kada se u njemu okupe sportisti, treneri, zvaničnici i navijači. U isto vreme, grad treba da nastavi normalno da funkcioniše.

Centralni delovi Londona su zakrčeni i običnim danima. A veliki sportski događaji kao što je Olimpijada, mogu da dovedu do potpunog zastoja.

„To će u svakom slučaju da poremeti saobraćaj. Nateraće nas da vozimo drugačijim rutama nego obično. To će u određenoj meri biti izazov, koji bi mogao da se pretvori u košmar. Niko ne može da kaže koliko će sve to da bude loše ili dobro“, kaže londonski taksista Stiv Mekan.

Da bi se obezbedio protok olimpijskog saobraćaja, grad će da zatvori neke trake i puteve za redovan saobraćaj, što će još više otežati vožnju taksistima i običnim vozačima. Da bi im se pomoglo, uspostavljena je veb stranica na kojoj se izveštava o najzakrčenijim delovima iz dana u dan i iz sata u sat. Džonatan Edvards je član organizacionog komiteta Londonskih olimpijskih igara.

„Gradovi i nisu napravljeni da funkcinišu redovno, a povrh toga imamo olimpijski i paraolimpijski saobraćaj. Zbog toga mislim da će veliki izazov biti transport i koordinacija saobraćaja, da bi London mogao da funkcioniše i da bi Igre mogle da se održe.“

A tu se ne radi samo o putevima. Dvočasovni redovi na londonskom aerodromu „Hitrou“ su pre nekoliko meseci izazvali veliko nezadovoljstvo putnika. To nije dobro ni za turizam ni za posao. Zvaničnici kažu da su rešili problem i uspostavljen je specijalni terminal samo za učesnike Igara.

Zakrčene će da budu i železničke stanice, naročito Sent Pankras internešenal, gde stižu vozovi sa evropskog kontinenta i odlaze prema Evropi.

Često zakrčen sistem podzemne železnice, „tjub“, predviđa da će broj putnika tokom Olimpijade da se poveća za 25 odsto. Gotovo 150 godina stari sistem je sklon kvarovima, tako da će stalno biti dežurne dodatne ekipe za opravku, a dodatno osoblje na stanicama će davati putnicima obaveštenja.

U Londonu je upravo otvorena i nova saobraćajna linija – žičara između dva olimpijska objekta koja će ostati kao turistička atrakcija.

Pored miliona dnevnih putovanja posetilaca Olimpijskih igara, saobraćajne linije će morati da obavljaju i redovan prevoz zaposlenih i turista. Zbog toga se Olimpijada i održava krajem jula i početkom avgusta, kada su mnogi stanovnici Londona na odmoru. Svejedno, saobraćaj će biti zakrčen i zbunjujući. Zbog toga je dobra ideja da ako to možete, ne budete sami u Londonu.
XS
SM
MD
LG