Linkovi

Završene Letnje olimpijske igre


Vatromet nad olimpijskim stadionom u Londonu, priređen u čast završetka Olimpijskih igara
Vatromet nad olimpijskim stadionom u Londonu, priređen u čast završetka Olimpijskih igara

Sjedinjene Države osvojile najviše medalja - ukupno 104, Kina je druga sa 88, a Rusija treća sa 82

Ovogodišnje Letnje olimpijske igre u Londonu završene su sa Sjedinjenim Državama na vrhu liste zemalja po broju osvojenih medalja – ukupno 104, uključujući 46 zlatne medalje.

Kina je druga sa 87 medalja od toga 38 zlatnih, Britanija je treća po broju osvojenih zlatnih medalja, pet više nego Rusija, dok je po ukupnom broju osvojenih medalja Rusija treća, a Britanija četvrta.

85 zemalja osvojilo je najmanje jednu medalju.

Svečani završetak Olimpijskih igara obeležen je tročasovnim koncertom nazvanim „Simfonija britanske muzike“, tokom koga su 80 hiljada gledalaca zabavljali Džordž Majkl, Spajs grls, Eni Lenoks i grupa Pet šop bojs.

Brazil, koji će 2016. biti domaćin sledećih igara, zatvorio je svečanost karnevalskom povorkom u stilu Rio de Žaneira, sa dobošarima i plesačima u raskošnim karnevalskim kostimima.

Najveće iznenađenje tokom jučerašnjih takmičenja priredio je maratonac iz Ugande, Stiven Kiprotič, donevši Ugandi prvu zlatnu medalju u proteklih 40 godina.

Tokom poslednjih 5 kilometara trke londonskim ulicama Kirpotič je naglo izbio na čelo i zadržao vodeću poziciju do kraja.

U košarci za muškarce američki, takozvani Tim snova, osvojio je zlatnu medalju pobedivši Španiju rezultatom 107 prema 100. U meču sa Argentinom Rusija je osvojila bronzanu medalju.

U modernom pentatlonu za žene, poslednjem takmičenju na igrama koje su trajale 17 dana, zlatnu medalju je osvojila Litvanka Laura Asadauskaite.

Britanski premijer Dejvid Kameron sa zadovoljstvom je izjavio da je Britanija “pokazala svetu od čega je sastavljena“ i da su Britanci „podsetili sebe na to šta mogu da urade“.

U međuvremenu, londonski aerodrom Hitrou danas doživljava jedan od najtežih dana u istoriji, sa hiljadama sportista koji se vraćaju kućama po završetku Olimpijskih igara.

Funkcioneri očekuju da će se 116 hiljada ljudi proći kroz aerodrom koji prosečno servisira 95 hiljada putnika dnevno.
XS
SM
MD
LG