Linkovi

Jednomesečni pritvor Oliveru Ivanoviću


Oliver Ivanović (arhivski snimak)
Oliver Ivanović (arhivski snimak)

Sudija Euleksa odredio je Oliveru Ivanoviću pritvor zbog sumnje da je počinio ratni zločin i teško ubistvo nakon konflikta.

Sudija EULEKS-a odredio je lideru Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda Oliveru Ivanoviću jednomesečni pritvor. Ivanović se sumnjiči da je počinio ratni zločin i teško ubistvo nakon konflikta. Njegov advokat smatra da su optužbe neosnovane i da su razlozi za hapšenje političke prirode.

Međunarodni sudija Osnovnog suda u Mitrovici odredio je rano jutros jednomesečni pritvor Oliveru Ivanoviću na zahtev međunarodnog tužioca iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova, rekla je za Glas Amerike portparolk EULEKS-a Irina Gudeljević.

“Oliver Ivanović se sumnjiči da je navodno počinio ratne zločine i za još jedno delo, a to je teško ubistvo nakon konflikta”, kazala je Gudeljevićeva.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić kaže da su razlozi za pritvor nepostojeći i neosnovani i da će tražiti njegovo oslobađanje. On kaže da je postupak protiv Olivera Ivanovića pokrenut na osnovu svedočenja Albanaca I da su razlozi za njegovo hapšenje politički.

“Svi svedoci koji su u ovom predmetu ponuđeni od strane tužioca su dali svoju izjavu pre 15 godina, pa se postavlja pitanje koliko su to validni dokazi. Zašto gospodin Oliver Ivanović nije ranije pozvan da da izjavu ili eventualno uhapšen”, kazao je Vlajić

Potpredsednica Grajdanske inicijative Srbija demokratija Pravda Ksenija Božović najavila je mogućnost da njihovi odbornici u Skupštinama opština na severu Kosova podnesu ostavke I bojkotuju predstojeće izbore za gradonačelnika severne Mitrovice.

"Nemamo razloga da idemo na izbore, ako je jedan čovek kao pto je Oliver Ivanović u pritvoru”, kazala je Božovičeva

Zbog hapšenja Olivera Ivanovića stotinak građana severne Kosovske Mitrovice, među kojima su bili odbornici I predsednici opština sa severa Kosova protestovalo je sinoć ispred policijske stanice u severnom delu Mitrovice.

“Smatram da ovo hapšenje ima političku konotaciju, da to ne doprinosi miru niti vladavini prava”, kazao je novinarima gradonačelnik Zvečana Vučina Janković

Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović uveren je da je Ivanović nevin I da će se kako je kazao to I dokazati. U izjavi za Glas Amerike Petrović je apelovao na EUELEKS da bude aktivniji I u rasvetljavanju slučajeva gde su žrtve Srbi.

“Trenutak u kome se sve ovo dešava je jako čudan i jako loš. Nikome sada ne trebaju ni najmanje tenzije i da budem potpuno iskren, ja sam zatečen ovim što sam čuo. Tražiću da redovno budem izveštavan. Koristim priliku da podsetim da evo već četiri godine od ranjavanja člana naše stranke Petra Miletića još se tu nije ništa uradilo, nedavno smo imali i ubistvo našeg člana, koji je bio kandidat za gradonačelnika severne Mitrovice, svakodnevne bombe i sve ono što se dešava na severu, ništa se od toga nije uradilo. Zahtevam od EULEKS-a da radi svoj posao bolje nego što je radio do sada, da se ti zločini odnosno počinioci tih zločina što pre pronađu”, kazao je Petrović

Oliver Ivanović juče je dobrovoljno otišao u policijsku stanicu u severnoj Mitrovici nakon prethodnog dogovora između međunarodnog tužioca iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova I njegovog advokata. Nakon što je ispitan uhapšen je po nalogu tužioca i izveden pred međunarodnog sudiju koji mu je odredio pritvor.

Predstavnici Građanske inicijative Srbija demokratija Pravda najavili su da će narednih dana u Kosovskoj Mitrovici biti organizovani protesti građana u slučaju da se Ivanoviću ne omogući da se brani sa slobode.
XS
SM
MD
LG