Linkovi

Ivanović osuđen na devet godina zatvora


Oliver Ivanović (arhivski snimak)
Oliver Ivanović (arhivski snimak)

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović osuđen je na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici. Ostala četvorica optuženih oslobođena optužbi

Ivanović je oslobođen optužbi za ubistvo i pokušaj ubistva iz 2000. godine. Pored Ivanovića postupak je vođen još protiv četvorice Srba koji su danas oslobođeni svih optužbi.

U obrazloženju presude Euleksovog sudskog veća u slučaju Olivera Ivanovića navodi se da je van svake sumnje utvrđeno da je 14. aprila 1999. godine organizovano takozvano “čišćenje” Južne Mitrovice u cilju ubijanja i proterivanja Albanaca.

"Toga dana brojne albanske porodice su silom izbačene iz svojih kuća i izvedene na ulicu. Žene, deca i starija lica su izdvojeni od muškaraca i naređeno im je da odu na autobusku stanicu, a 15 muškaraca je zadržano na ulici. Grupa od šest Albanaca je odvojena i rečeno im je da odu u Albaniju. Toga dana Oliver Ivanović je bio na kontrolnom punktu u tom delu Mitrovice. On je nosio plavu uniformu i bio je naoružan", navodi se u obrazloženju presude.

Predsednica sudskog veća Roksana Komša je još navela da je jedan od pripadnika paravojne formacije pitao Ivanovića: “Šta ćemo, šefe, da radimo sa njima?”, a Ivanović je odgovorio: “Što me pitaš, postupi po naređenju.” Devetorica Albanaca su odvedena, dvojica po dvojica. Ubijena su četiri Albanca. Oliver Ivanović je bio svestan operacije ubijanja i proterivanja civila, i on je voljno postupao po planu znajući da će biti ubistava", navela je predsedavajuća sudskog veća, nakon čega je saopštila da je Ivanović kriv i da mu se izriče zatvorska kazna u trajanju od devet godina.

Isto sudsko veće oslobodilo je Ivanovića optužbi za ubistvo i pokušaj ubistva za slučaj iz 2000. godine. Advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić ocenio je da je današnjom presudom, kako je kazao, jedna tužilačka farsa postala sudska farsa.

"Verovali smo da sud može da se izdigne iznad politike i iznad interesa nekih krugova koji su tu presudu priželjkivali, ali na žalost to se nije desilo. Sud je proglasio da mnoge činjenice u vezi ovog predmeta nisu utvrđene, niti da je Ivanović bio komandant te jedinice, niti da je naređivao, niti da je izdao naređenje Jedino što je utvrđeno, po mišljenju suda, je da je Ivanović bio na licu mesta. Prisustvo nekom događaju nije dovoljno da ustanovi vašu odgovornost. Krivično delo se ne može učiniti prisustvom. Sud je upravo Olivera Ivanovića proglasio krivim za prisustvo", rekao je Vlajić.

"Ovo je skandal. Mi ćemo nastaviti dalje da mu pružamo maksimalniu podršku, ali sa ovog mesta očekujemo i poručujemo Vladi Republike Srbije, Kancelariji za KiM da pod hitno preduzmu korake i pruže mu podršku i uključe se u dalji sudski proces koji će da traje", rekla je zamenica predsednika Građanske inicijative SDP Ksenija Božović.

Pored Olivera Ivanovića postupci su vođeni i protiv penzionisanog pukovnika MUP-a Srbije Dragoljuba Delibašića, zatim Aleksandra Lazovića i Nebojše i Ilije Vujačić koji su bili osumničeni da su tokom 1999. i 2000. godine počinili više krivičnih dela protiv albanskih civila. Njih četvorica su oslobođeni svih optužbi i pušteni su na slobodu.

“Posle ovoliko vremena zahvalan sam sudskom veću što je donelo pravednu odluku i što je ovim današnjim postupkom optužba koja se zasnivala na lažima pojedinaca odbačena. Ovom prilikom izražavam zahvalnost Albancima, svedocima, koji su časno svedočili za razliku od nekih iz našeg korpusa koji su lažima hteli da nas stave na sud srama, ali u tome nisu uspeli”, rekao je novinarima Dragoljub Delibašić.

Sudsko veće je donelo odluku da Oliver Ivanović do pravosnažnosti presude ostane u kućnom pritvoru. Ovaj sudski proces trajao je više od godinu dana. Današnjem izricanju presude prisustvovali su pored članova porodica, prijatelja i novinarskih ekipa i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Dušan Kozarev i oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević.

XS
SM
MD
LG