Linkovi

Nafta i dalje nekontrolisano ističe u zaliv


Mirnije more u Meksičkom zalivu omogućuje ekipama da postavljaju dodatne plutajuće ograde, da bi se osetljiva obala zaštitila od naftne plime koja se približava. Međutim, glavni problem i dalje nije rešen – hiljade barela sirove nafte i dalje nekontrolisano ističu u zaliv iz oštećene bušotine.

Predsednik Obama je danas rekao da je federalna vlada rešena da nadoknadi ekonomsku štetu, ali njen puni obim dugo neće biti poznat.

Nafta je i dalje kilometrima daleko od obale. Ali prvi znaci mogućih posledica su pristigli.

Sve je veće strahovanje da iz oštećene bušitine ističe mnogo više nafte nego što priznaje "Britiš petroleum“.

Hitnost povećava pomanjkanje jasnih rešenja za zaustavljanje izlivanja nafte.

Ekipa "Britiš petroleuma“ planira da kupolom pokrije najveći otvor i sprovede naftu u tanker - gde će ona moći da se odvoji od vode.

S obzirom da stotine hiljada litara sirove nafte i dalje kuljaju u zaliv, okolne države više nemaju vremena za oklevanje.

"Nismo videli neke detaljne planove pa smo rekli u redu, ako nema takvih planova za uklanjanje ove naftne mrlje, napravimo ih sami i to je ono što sada vidite“, objašnjava guverner Luizijane, Bobi Džindal.

Ostrvo Dofin u Alabami, stanište raznih vrsta ptica, sada je postalo središte vojne misije. Pripadnici Nacionalne garde pripremaju barijeru dugačku skoro pet kilometara. Ona sadrži i hemikalije koje pretvaraju naftu u čvrsto stanje.

Višestruki metod koji se koristi za čišćenje će koštati "Britiš petroleum“ milione.

"Mi smo odgovorni za ovo čišćenje i sve posledice koje se dogode“, kaže predstavnik "Britiš petroleuma", Kit Sejlan.

Ali kada je reč o šteti kao što su izgubljene nadnice i ekonomske nevolje, federalni zakon ograničava maksimalnu sumu za koju je odgovorna kompanija na 75 miliona dolara. To je suma koja je majušna u odnosu na istinsku cenu uništenja.

“Britiš petroleum“ je saopštio da je počeo da prima zahteve za obeštećenje, ali upozorava da će isplatiti samo one za koje se utvrdi da su "zakonski osnovani i objektivno dokazivi“.

XS
SM
MD
LG