Linkovi

Neizvesna budućnost ribarske industrije


Neizvesna budućnost ribarske industrije
Neizvesna budućnost ribarske industrije

Nadležne vlasti proširile su zabranu ribarenja u Meksičkom zalivu zbog bojazni od zagadjenosti naftom koja se već mesec i po dana izliva u okean. Ispravnost morske hrane iz Meksičkog zaliva je zbog naftne mrlje dovedena u pitanje, baš kao i budućnost ribarske industrije u Luizijani i okolnim državama.

Zagadjenje prirodne sredine širi se duž obale Luizijane. U oblasti Lejk bar angažovani su timovi za čišćenje močvarnog područja do kog je dospela nafta koja, kako navode lokalne vlasti, stiže i do kopna uprkos naporima da se zaustavi nasipima. Ekolozi upozoravaju da će nafta najverovatnije uništiti vegetaciju u ovoj močvari. Timovi za čišćenje medjutim pokušavaju da pokupe svu naftu pre nego što stigne do drugih oblasti. Adam Vajn iz američke Obalske straže kaže da se za čišćenje koriste specijalni peškiri za uklanjanje lepljive nafte.

“Došla je u nekoliko talasa. Nismo ništa primetili na otvorenom moru, ali onda se pojavila i pomešala sa travom. Lepi se za sve, a s obzirom da je trava prva na udaru, polepi se po njoj”.

Naftni gigant “Britiš petroleum” danonoćno pokušava da smisli način za zaustavljanje izlivanja nafte, medjutim priobalsko stanovništvo oseća posledice. Lokalni zvaničnici i zakonodavci održali su nekoliko tribina kako bi saslušali ribolovce i prodavce morske hrane. Mnogi kažu da nema posla i da se plaše koliko će to trajati.

Američke vlasti za sada su zbog izlivanja nafte zabranile ribolov u 26 odsto državnih oblasti za ribarenje, ali navode da je veći deo Meksičkog zaliva i dalje otvoren kao i da je morska hrana iz područja koja nisu pogodjena – bezbedna. Zvaničnici Luizijane kažu da rizik ne predstavlja samo nafta već i hemijska sredstva kojima se prska okean. Stručnjaci takodje navode da je morska hrana u prodavnicama bezbedna. Specijalista za ekologiju, Džef Dozat objašnjava da vlasti testiraju kvalitet ribe.

“Trenutno ispitujemo nivoe ugljovodonika, ali voleli bismo da proširimo istraživanje na druga hemijska jedinjenja koja su možda u sastavu sredstava kojima je prskan okean.”

Bez obzira na naftnu mrlju, stanovnici Luizijane kažu da neće da se odreknu morske hrane. Nedavno održan festival morske hrane Bel šas posetilo je na stotine gurmana.

“Kuvani račići, škampi i prženi škampi. Sve što možete da zamislite od morske hrane. Aligator, kobasice od aligatora.”

Ostrige na žaru su još jedan omiljeni lokalni specijalitet. Medjutim, industrija ostriga i škampa najteže je pogodjena nedavnom zabranom ribolova zbog naftne mrlje. Neki upozoravaju da će cene tih proizvoda početi da rastu kako se zalihe budu smanjivale.

Rej Olking prodaje supu od račića – ali slatkovodnih koji još uvek nisu došli u dodir sa naftom.

“Sve će poskupeti – škampi, krabe, ostrige i slično.”

Mnogi posetioci festivala kažu da je sada važnije nego ikada podržati lokalnu industriju morske hrane. Debra Bajčerč smatra da izlivanje nafte ugrožava i sam način života u tom regionu.

“Lovci na ostrige ili škampe oduvek žive ovde. To je ogroman deo naše kulture i naših prihoda.”

Direktori naftnog giganta BP obećavaju da će isplatiti odštetu onima koji su pogodjeni ovom katastrofom, ali medju lokalnim stanovništvom postoji strah da novac neće moći da otkloni štetu koja je naneta.

XS
SM
MD
LG