Linkovi

Godišnjica izlivanja nafte


Ekološka katastrofa u Meksičkom zalivu izazvana izlivanjem nafte
Ekološka katastrofa u Meksičkom zalivu izazvana izlivanjem nafte

Američki predsednik Barak Obama kaže da je ostvaren značajan napredak u čišćenju prirodne sredine od prošlogodišnjeg dugotrajnog izlivanja nafte u Meksičkom zalivu, ali ističe da posao još nije završen.

Obama je danas izdao saopštenje povodom godišnjice eksplozije naftne bušotine "Dipvoter horajzon", u kojoj je stradalo 11 ljudi, a zatim došlo do podvodnog curenja koje je trajalo 85 dana, i tokom kojeg se u Meksički zaliv izlilo blizu pet miliona barela nafte.

Reč je naravno o najgoroj naftnoj katastrofi u istoriji Sjedinjenih Država. Predsednik Obama rekao da je administracija rešena da učini "sve što je neophodno" da zaštiti i obnovi obalu Meksičkog zaliva, naglašavajući da vlada i dalje očekuje punu saradnju naftne kompanije "Britiš petroleum" i drugih odgovornih, u kompenzaciji štete i bolnih gubitaka koje je katastrofa prourokovala.

Porodice radnika poginulih u eksploziji 20. aprila 2010. obeležavaju ovaj dan sećanjima na svoje bližnje, dok zalivske zajednice održavaju bedenja i skupove fokusirane na podizanje svesti o važnosti zaštite čovekove okoline.

XS
SM
MD
LG