Linkovi

Metan izazvao eksploziju na platformi?


Metan izazvao eksploziju na platformi?
Metan izazvao eksploziju na platformi?

Novi detalji u vezi sa eksplozijom na naftnoj platformi, koja je dovela do izlivanja ogromnih količina nafte u Meksički zaliv, izlaze na videlo.

Dok se radi na zaustavljanju izlivanja nafte, radnici koji su preživeli smrtonosnu eksploziju navode da ju je, po svemu sudeći, izazvao džinovski mehur metana, koji je prošao kroz cevi bušotine i zapalio se na površini.

Naftna kompanija BP (ranije poznata kao Britiš Petroleum) uzela je iskaze radnika sa platforme u okviru unutrašnje istrage nesreće. Radnici navode da su prošlog meseca privodili kraju posao na platformi, i da su im se u to vreme pridružili neki od direktora firme, da bi proslavili što su radovi bezbedno okončani. Oni kažu da je varnica sa električne opreme na bušotini po svemu sudeći zapalila metan u cevima, što je pokrenulo seriju eksplozija. Od 126 osoba na platformi "Dipvoter Horajzon", život je izgubilo njih jedanaest.

Profesor inženjerstva na kalifornijskom univerzitetu Berkli, Robert Bia, koji je nabavio transkripte sa iskazima radnika posle nesreće, prosledio je te iskaze medijima.

Svakoga dana, stotine hiljada litara nafte izlivaju se u more iz potonule platforme. Napori da se zapečate cevi iz kojih curi nafta do sada nisu bili uspešni. BP nastoji da platformu „zaklopi“ džinovskom čeličnom konstrukcijom, što je taktika koja nikada nije isprobana na ovakvoj dubini, ali je trenutno najbolja nada da se zaustavi ekološka katastrofa.

XS
SM
MD
LG