Linkovi

Ofanziva na Mosul, iračka vlada očekuje pobedu


Snage Pešmerga istočno od Mosula napadaju ekstremiste Islamske države
Snage Pešmerga istočno od Mosula napadaju ekstremiste Islamske države

Irački premijer, Hajder Abadi, izjavio je danas da će cela zemlja slaviti jer zahvaljujući iračkoj vojnoj akciji ekstremisti Islamske države polako napuštaju Mosul, grad na severu Iraka.

“ Uskoro ćemo ući u Mosul i razviti pobedničku zastavu i među nama i iračkim porodicama se neće naći ni jedan ekstremista Islamske države. Ovde smo došli da bismo vas oslobodili od ekstremista. Nisu uspeli pokušaji da se odloži oslobađanje Mosula, kao što nisu bili ni u Ramadiju, Faludži, Tikritu, Beidžiju, i još mnogim iračkim gradovima", ističe irački premijer Hajder Abadi

Dugo očekivana kampanja predstavlja najobimniju vojnu operaciju u Iraku otkako su se pre pet godina povukle američke snage.

General-potpukovnik, Stiven Taunsend, komandant koalicije koju predvode SAD protiv Islamske države u Iraku i Siriji upozorio je da bi akcija za oslobađanje Mosula mogla da potraje mesecima.

Pre početka najavljene ofanzive, iračke vazduhoplovne snage su bacile hiljade letaka na Mosul da bi upozorile stanovništvo.

Službenici humanitarnih organizacija su saopštili da nikom nije bilo jasno šta bi stanovnici Mosula trebalo da urade, i kritikovali su ratne stratege jer nisu jasno izneli kojim putevima civili treba da napuste grad. Stanovnici Mosula koji su bili kontaktirani preko telefona i Skajpa, rekli su da su ekstremisti Islamske države zaposeli glavne puteve i mostove koji vode u Mosul i iz njega. Džihadisti su se rasporedili širom grada i postavili su mine i eksploziv i upozorili civile da ne pokušavaju da napuste grad.

Napad na Mosul očekivao se više nedelja, ali je među koalicionim saveznicima bilo nesuglasica oko uprave nad područjem Nineve, koje obuhvata i Mosul, posle oslobađanja, i ko bi sve trebalo da učestvuje u borbi za isterivanje ekstremista Islamske države. Početkom meseca, Kurdi su saopštili da svaka teritorija koju zauzme kurdska grupa Pešmerga, ostaje u okviru Kurdistana, što je razgnevilo vladu u Bagdadu, kojom dominiraju Šiiti.

XS
SM
MD
LG