Linkovi

Očekuje se puno preispitivanje politike SAD prema Severnoj Koreji


Arhiva - Američki i vojnici Južne koreje poziraju na plutajućem mostu preko reke Hangan tokom zajedničke vojne vežbe protiv mogućeg napada iz Severne Koreje, u Jeonceonu, Južna Koreja, 10. decembra 2015. (AP Photo/Ahn Young-joon)
Arhiva - Američki i vojnici Južne koreje poziraju na plutajućem mostu preko reke Hangan tokom zajedničke vojne vežbe protiv mogućeg napada iz Severne Koreje, u Jeonceonu, Južna Koreja, 10. decembra 2015. (AP Photo/Ahn Young-joon)

Trampova Bela kuća naredila je preispitivanje američke politike prema Severnoj Koreji, u potrazi za svim opcijama koje Vašington ima za budući odnos prema Pjongjangu i režimu Kim Džong Una, rekli su za Glas Amerike (VOA) dobro obavešeni diplomatski izvori.

Državni sekretar Reks Tilerson govorio je o pretnji koju predstavlja Severna Koreja dok je nedavno, u utorak, razgovarao sa kineskim državnim savetnikom Jangom Điećiem.

Tilerson nije želeo da odgovori na pitanje VOA o tome dokle se stiglno u preispitivanju politike u sredu, tokom njegovog sastanka sa ministarkom inostranih poslova Australije Džuli Bišop.

Severna Koreja, naoružana nuklearnim oružjem, predstavlja administraciji Donalda Trampa jednu od najhitnijih i potencijalno eksplozivnih problema, slažu se mnogi eksperti.

"Kao što je novi predsednik čuo direktno od (bivšeg) predsednika (Baraka) Obame i u izveštajima obaveštajnih službi, Severna Koreja ima nuklearno oružje i raketne sisteme za njihovo isporučivanje, koji već prete Južnoj Koreji i Japanu, kao i američkim bazama u tim zemljama i u zapadnom Pacifiku", rekao je Evans Rever, spoljni viši saradnik u Centru za političke studije Istočne Azije u Vašingtonu.

Mogu se čuti tvrdnje da je vreme da Vašington preduzme drugačiji pristup u svom bavljenju Pjongjangom, kao što je direktano bavljenje njegovim povučenim i nepredvidivim režimom. Drugi, pak, pozivaju na čvršći stav protiv vojnim gestovima Pjongjanga, kao što su lansiranja balističkih raketa ovog meseca, koje je tempirano za trenutak posete japanskog premijera Šinzoa Abea Vašingtonu i razgovora sa Donaldom Trampom.

Probno lansiranje Pukguksong-2 rakete vidi se na ovoj fotografiji bez datuma koju je objavila severnokorejska Centralna novinska agencja KCNA u Pjongjangu, 13. febraura 2017.
Probno lansiranje Pukguksong-2 rakete vidi se na ovoj fotografiji bez datuma koju je objavila severnokorejska Centralna novinska agencja KCNA u Pjongjangu, 13. febraura 2017.

"Trampova administracija treba da navede Severnokorejce da odrede kako dve strane mogu da izbegnu moguću konfrontaciju koja nije ni u čijem interesu", rekao je u sredu za VOA Donald Zagoria, ekspert za Aziju i Pacifik.

Poziv na šire kontakte

Zagoria, iz Nacionalnog komiteta za američku spoljnu politiku (NCAFP), je poznat među onima koji smatraju da su širi kontakti sa Severnom Korejom najbolji način da se prevaziđu razlike.

On je potpredsednik i direktor foruma o azijsko-pacifičkoj bezbednosti na NCAFP, koja se nalazi u Njujorku. Osnovana pre više od 40 godina, ova neprofitna politička organizacija radi na rešavanju konflikata koji prete interesima SAD.

"Nova administracija treba da postavi sprecijalnog predstavnika koji bi imao ovlašćenje da se bavi ovom temom i da koordinira politike unutar birokratije", kaže Zagoria.

NCAFP pokušava da organizuje razgovore između predstavnika Severne Koreje i bivših američkih zvaničnika u nadi da bi takvi razgovori, takozvana diplomatija "staza 1,5", mogli da doprinesu rešavanju problema kojima vlade ne žele ili nisu u mogućnosti da zvanično posvete.

Bez detalja o pripremi

Zagoria, koji je bio konsultant Saveta za nacionalnu bezbednosti i Stejt dipartmenta pod predsednikom Džimijem Karterom, odbio je da da komentar o detaljima priprema takvih razgovora.

Jedan potencijalni kamen spoticanja, ipak, se već pojavljuje. Stejt dipartment jiš uvek nije odobrila vize sa zvaničnike Severne Koreje koji bi prisustvovali takvim razgovorima.

Portparol Biroa Stejt dipartmenta za Istočnu Aziju i Pacifik, Ana Riči Alen, rekla je za VOA: "Individualna podobnost za specifične kategorije viza bazirano je na brojnim faktorima, uključujući aktivnosti koje osoba namerava da preduzme u Sjedinjenim Državama."

Arhiva - Američki i južnokorejski vojnik zauzimaju pozicije tokom vojne vežbe Južne Koreje i Sjedinjenih Država u Poćenu, severno od Seula, Južna koreja, 25. marta 2015.
Arhiva - Američki i južnokorejski vojnik zauzimaju pozicije tokom vojne vežbe Južne Koreje i Sjedinjenih Država u Poćenu, severno od Seula, Južna koreja, 25. marta 2015.

Nasuprot gledištima Zagorie i drugih koji se pod Trampom nadaju većem angažmanju po pitanju Severne Koreje, drugi eksperti poručuju da Vašington "mora da primeni trenutan pritisak bez presedana" na režim u Severnoj Koreji kako bi primorala Pjongjang da promeni svoje provokativno ponašanje.

Sjedinjene Države bi trebalo da povećaju "proširena zastrašivanja i pretnje kako bi fizički demonstrirala odlučnost SAD njihovoj punoj posvećenosti", kaže Rever tokom nedavne diskusije koju je organzovao NCAFP.

Pojačane vojne vežbe

Rever je dodala da bi Sjedinjene Države mogle da "prošire obim i povećaju frekvenciju vojnih vežbi koje bi obuhvatile i učešće drugih članica komande Ujedinjenih nacija", uključujući Veliku Britaniju i Australiju.

Ulikoko se planirana "Staza 1,5" ostvari, to bi mogao da bude prvi takav sastanak u nizu godina.

"Sadraj će odrediti važnost", kaže Boni Glejšer, iz Centra za strategijske i međunarodne studije.

"To bi moglo da otvori šansu da se čuje da li Severna Koreja ima išta novo da saopšti", kaže Glejšer, "drugačije od poznatih zahteva da Vašington mora priznati Pjongjang kao zemlju sa nuklearnim oružjem".

Drugi faktor bi se mogao pojaviti u diplomatiji SAD i očekivanom preispitivanju politike Trampove administracije prema Severnoj Koreji u narednim nedeljaka, kaže bivši savetnik predsednika Deni Vajlder, koji je radio za bivšeg predsednika Džordža V. Buša, a sada je stariji saradnik Kinesko-američke inicijative na Džordžtaun univerzitetu.

"Preispitivanje politike ne može da bude kompletirano brzo", kaže Vajlder, " s obzirom na nagle promene vođstva u Nacionalnom bezbednosnom savetu (nakon odlaska Majkla Flina) i nepostojanja novog, političkog nameštenika srednjeg nivoa za istočnoazijske i pacifilke odnose u sekretarijatima za odbranu i spoljne poslove".

XS
SM
MD
LG