Linkovi

Nasilje prema novinarima - neprihvatljivo


Dunja Mijatović, predstavnica OEBS-a za medije
Dunja Mijatović, predstavnica OEBS-a za medije

Danas je u Beogradu počela dvodnevna međunarodna konferencija o bezbednosti novinara u regionu OEBS-a, a opšta je ocena da je nasilje nad novinarima poslednjih godina u porastu.

Uz ocenu da situacija nije laka, niti ružičasta kada se govori o slobodi izražavanja i bezbednosti novinara, predstavnica OEBS-a za medije Dunja Mijatović izjavila je danas da je neprihvatljivo nasilje protiv onih koji imaju drugačije mišljenje.

Učestvujući u radu međunarodne konferencije o zaštiti i bezbednosti novinara u regionu OEBS, ona je je pozdravila pravosnažnost optužnice za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i rad Komisije za istraživanje ubistava novinara, ali je istakla da to nije dovoljno ni za Srbiju, ni za sve druge. Šta da radimo kada novinar prestane da piše zato što mu neko priđe i pita da li želi da vidi svoju porodicu ponovo, upitala je ona:

"Važna je snažna osuda sa najviših vrhova vlade kada su novinari napadnuti i kada su novinari ubijeni. Da se poruči da to država neće tolerisati. U suprotnom, jezive posledice će uništiti demokratiju. Ne smemo tolerisati nasilje. Građani treba da imaju pravo da budu upoznati sa važnim događajima u njihovoj zajednici."

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić je izjavio da je Srbija opredeljena za poštovanje slobode medija i bezbednosti novinara.

Nasilje prema novinarima neprihvatljivo i mora se tretirati kao napad na društvo u celini, dodao je Dačić i najavio da će Srbija, kao predsedavajuća OEBS-om pitanje slobode medija i bezbednosti novinara držati visoko među prioritetima organizacije:

Problemi vezani za bezbedan rad i očuvanje integriteta novinara postoje i u Srbiji, kao i u mnogim drugim državama članicama OEBS-a. Vlada Srbije i njeni zvaničnici su u svakoj prilici oštro osuđivali slučajeve nasilja nad novinarima. Nadležni organi, poput MUP-a i tužilaštva angažovani su na rešavanju svih preostalih nerešenih slučajeva napada na pripadnike novinarske profesije.

Kako je rekao ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac unapređenje medijske scene u vrhu prioriteta Vlade Srbije – prošle godine su doneta tri medijska zakona, a prvi put je definisan i javni interes koji precizira da je nužno postojanje nepristrasnog, pravovremenog, istinitog i potpunog informisanja svih građana, istakao je Tasovac.

On je ukazao i na značaj odgovornosti samih novinara i važnost samoregulacije unutar novinarske branše, profesionalizma i poštovanja kodeksa:

"Za nas zaštitu predstavlja i kada putem registra medija omogućite da se zna ko su vlasnici medija, ko ih donira, i koliko država na različitim nivoim vlasti izdvaja u formi državne pomoći i kroz druga davanja."

Tokom današnje konferencije u Beogradu je iznet i podatak da je nasilje prema novinarima u porastu, kao i da je sve izraženije ugrožavanje bezbednosti žena novinara. U 2014-toj je na prostoru OEBS-a ubijeno sedam novinara, a u januaru ove godine, u napadu u Parizu, osam.

XS
SM
MD
LG