Linkovi

Odlikovan crnogorski potpukovnik Rajko Pešić


Odlikovan crnogorski potpukovnik Rajko Pešić
Odlikovan crnogorski potpukovnik Rajko Pešić

Prvom crnogorskom vojnom atašeu u Vašingtonu, potpukovniku Rajku Pešiću, u ponedjeljak 30. Aprila, na svečanosti u Ratnoj akademiji Kopnenih snaga Sjedinjenih država uručeno je odlikovanje “The Legion of Merit” - priznanje koje se na osnovu ukaza američkog predsjednika dodjeljuje i stranim zvaničnicima za izuzetan doprinos i dostignuća u unaprijeđenju međudržavne saradnje i odnosa sa Sjedninjenim Državama.

Potpukovnik Pešić prvi je crnogorski zvaničnik kome je uručena prestižna medalja “The Legion of Merit”. Odlikovao ga je, na osnosu ukaza predsjednika Sjedinjenih država, komandant Ratne akademije Kopnenih snaga SAD (U.S. Army War College) general major Greg Martin.

On se na ceremoniji u Karlajlu, u saveznoj državi Pensilvaniji - u ime oružanih snaga zahvalio potpukovniku Pešiću na doprinosu uspostavljanju vojno-diplomatskih odnosa i strateškoj bilateralnoj saradnji, Crne Gore i Sjedinjienih država, koja je kako je naglasio - rezultirala brzim napretkom Crne Gore u procesu transatlanskih integracija i značajnim doprinosom crnogorskih oružanih snaga međunarodnoj misiji u Avganistanu (ISAF).

General Martin za Glas Amerike kaže da je odlikovanje potpukovnika Pešića – istovremeno iskaz zahvalnosti i ponosa na kvalitet bilateralnih odnosa dvije zemlje.

“Veoma smo zahvalni i ponosni što smo imali priliku da odamo priznanje izuetnom oficiru za ono što je učinio u interesu obje države. Zahvalni smo i ponosni i na odnose među našim državama. Takođe nam je čast što je Rajko ovdje sa nama na Vojnom koledžu i što sam lično kao komandant i kolega u uniformi bio u prilici da mu uručim ovo izuzetno visoko proiznjanje. Ovo je izraz zahvalsnosti, časti i ponosa”, kaže General Martin.

Potpukovinik Pešić, koji i kao prvi crnogorski oficir, završava jednogodišnju specijalizaciju na vojnom koledžu u Karlajlu – zahvalio je na odlikovanju rekavši kako mu je bila čast da obavlja odgovornu dužnost uspostavljanja vojno-diplomstskih Crne Gore i Sjedinjenih Država.

“Odlikovanje ne smatram samo priznanjem za sebe lično. Ovo je priznanje i za našu Vojsku koja je učinila dosta značajnih koraka i napreedovala u prilagođavanju i razvijanju svojih sposobnosti i kapaciteta. Ovo je i priznanje ministartvu (odbrane Crne Gore) i za našu državu koja se pokazala kao pouzdan partner i koja void računa ne samo o sopstvenoj, već i o regionalčnoj bezbjednosti”, rekao je potpukovnik Pešić.

Ceremoniji dodjele odlikovanja prisustvovali su, pored čelnika Akademije i predstavnik Pentagona, Nejtan Bajn, crnogorski vojni ataše - potpukovnik Velibor Bakrač, i ambasador Crne Gore, Srđan Darmanović.

“Činjenica da je predsjednik Obama dao najviše odlikovanje koje jedan stranac može da dobije u Americi dovoljno govori. Odlikovanje služi na cast potpukovniku Pešiću, ali je to takođe i podsticaj da naši oficiri, iz jedne zemlje i vojske koja je malobrojna, dolaze I da se školuju u Americi I drugim zemljama koje imaju tradiciju vojnih škola I da stiču znanja koja će ih unaprijediti do najviših činova ili položaja u našoj vojsci”, kaže Darmanović.

Medalja “The Legion of Merit” se od 1942. godine kao jedno od najvažnijih priznanja za zasluge i dostignuća u službi oružanih snaga SAD - za poseban doprinos jačanju međudržavne saradnje dodjeljuje i stranim zvaničnicima i diplomatama.

XS
SM
MD
LG