Linkovi

Odlazak legendarnog glumca Ilaja Volaka


Ilaj Volak dolazi na 83. godišnju nagradu dodele Oskara
Ilaj Volak dolazi na 83. godišnju nagradu dodele Oskara

Američki karakterni glumac Ilaj Volak, koji se proslavio ulogama u vesternima, preminuo je u 99-oj godini, potvrdila je njegova ćerka.

Volak je poznat po filmovima kao što su “Sedam veličanstvenih”, i “Dobar, loš, zao”, ali spisak filmova, televizijskih i pozorišnih projekata u kojima je učestvovovao pokriva više od šest decenija. Nikada nije nominovan za Oskara, ali mu je 2010. kada je imao 95 godina, uručen Oskar za životno delo, kada ga je američka Filmska akademija nazvala “pravim kameleonom” zbog njegovog velikog raspona karakternih uloga.

Volak je rodjen 1915. i odrastao u Bruklinu u Njujorku kao jedno iz male grupe jevrejske dece u italijanskoj četvrti. Studirao je na Univerzitetu Teksasa u Ostinu, gde je naučio da jaše – što je veština koju je mnogo puta kasnije iskoristio glumeći u vesternima. Za vreme Drugog svetskog rata služio je u američkoj vojsci a ubrzo po povratku iz rata upoznao je svoju ženu, glumicu En Džekson. Zajedno su saradjivali na brojnim projektima a ponekad i glumili zajedno sa svojom decom.

Ilaj Volak takodje je delio filmsko platno sa mnogima od najpoznatijih imena Holivuda – Klarkom Kejblom, Merilin Monro, Klintom Istvudom, Kejt Vinslet i mnogim drugima. Radio je i u svojim 90-tim godinama a poslednji put se pojavio na filmu 2010.

XS
SM
MD
LG