Linkovi

Dva meseca pokreta "Okupiraj"


Demonstranti preskaču policijske barikade u Zukoti parku u Njujorku 17. novembra 2011.
Demonstranti preskaču policijske barikade u Zukoti parku u Njujorku 17. novembra 2011.

Učesnici protesta „Okupiraj Vol strit“ su danas praktično krenuli na Vol strit i pokušali da priđu njujorškoj berzi. Međutim, policija je pohapsila demonstrante koji su blokirali saobraćaj. Današnji dan je nazvan „danom akcije“, kojim se obeležava dva meseca od početka pokreta „Okupiraj Vol strit“.

Demonstranti tvrde da su dobili dodatnu energiju otkako su gradske vlasti raščistile Zukoti park i u utorak ujutru uklonile šatore.

Zamenik njujorškog gradonačelnika Hauard Vulfson, juče je izjavio da se grad priprema za „desetine hiljada“ demonstranata.

Gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg, izjavio je da je saglasan sa sudijskom odlukom da sloboda govora ne obuhvata pravo „na ugrožavanje javnosti ili ometanje prava drugih zauzimanjem javnih prostora“.

Demonstranti su pokušali da priđu njujorškoj berzi. „Molimo vas da prestanete da blokirate ulice. Mogli biste da budete uhapšeni“, upozoravali su ih njujorški policajci.

Međutim policija, u punoj pripravnosti, nije dozvolila da joj se približe.

Do kraja dana, demonstranti planiraju da okupiraju stanice podzemne železnice po celom gradu i pređu preko Bruklinškog mosta.

Do sukoba sa učesnicima pokreta „Okupiraj“ dolazi širom zemlje. U San Francisku, demonstranti su jurišali na Benk of Amerika i rasterali službenike...

U Dalasu, policija je jutros oterala desetine demonstranata iz logora u blizini Gradske skupštine, s obrazloženjem da ugrožavaju javnu bezbednost i prljaju grad. Oni koji su se zadržali su uhapšeni.

A u Sijetlu, 84-ogodišnja starica je postala simbol nacionalnog pokreta „Okupiraj Vol strit“, otkako je u utorak pogođena patronom biber spreja.

Pokušaji da se obuzda pokret „Okupiraj“ su se proširili i preko Atlantika. Zvaničnici u Londonu su obaveštenja o proterivanju zakačili na šatore demonstranata pored Katedrale svetog Pavla. Na njima piše da treba da zatvore logor ili će protiv njih biti preduzete zakonske mere.



XS
SM
MD
LG