Linkovi

Kesić: Dijalog ne ide u dobrom smeru


Obrad Kesić, analitičar "TSM Global Consultants"
Obrad Kesić, analitičar "TSM Global Consultants"

U pogledu najnovije krize oko administrativnih prelaza na severu Kosova, politički analitičar Obrad Kesić, u razgovoru za Glas Amerike, razmatra kako bi od sada mogli da deluju Beograd i Srbi na severu Kosova.

Kesić: Mi smo ušli u novu i neizvesnu situaciju sada, pošto je Beograd dao saglasnost u pogledu sporazuma sa KFOR-om, ali nije jasno koga sve to obavezuje jer ponovo imamo neki dogovor koji ne postoji na papiru, dok s druge strane, tobože, vlasti iz Prištine su dale saglasnost, ali nije jasno da li Albanci imaju bilo kakvu obavezu prema tom dogovoru. Isto tako imamo situaciju da se Srbi i njihovi predstavnici na severu Kosova nalaze u situaciji gde je ipak njihov život u pitanju i njihova bezbednost, i jednostavno oni moraju isto tako da daju saglasnost, ali se nalaze u situciji kada je Beograd već dao saglasnost, tako da je jasno šta se očekuje od njih. U suštini, ti Srbi i njihovi predstavnici sa severa Kosova imaju najveću moć u ovom momentu jer oni mogu da izguraju neko potpuno treće rešenje koje nije očekivano od strane Beograda, Prištine i medjunarodne zajednice.

Glas Amerike: Koje bi to bilo treće rešenje?

Kesić: Kako stvari stoje, ako budu odlučni, a jedini njihov adut jeste da ne koriste nasilje i da vode mirnu borbu, demokratskim putem gradjanske neposlušnosti, onda će KFOR-u biti teško da nadje odgovor za to. Na osnovu iskustva iz bivše Jugoslavije, kada su Albanci bili u situaciji da koriste gradjansku neposlušnost, nema te sile koja može da natera gradjane da prihvate autoritet i vlast jedne države koju oni odbacuju, tako da sada imate sličnu situaciju. Moć Srba jeste baš u tome da, ako istraju, onda će teško medjunarodna zajednica pronaći način da izvrši pritisak na njih, ukoliko ne prihvate pritisak od strane Beograda.

Treća opcija je mogućnost da se stanje vrati na status pre nego što je Hašim Tači jednostrano koristio silu i na taj način nas doveo do ovakve krize; dakle, ili da se sve zamrzne i da situacija bude takva da Srbi i dalje imaju pokret gradjanske neposlušnosti, a istovremeno da Albanci i vlasti iz Prištine nemaju kontrolu nad tim administrativnim prelazima, tako da može da bude neki status-kvo, ali to znači da je ta kriza na neki način zamrznuta, a postoji mogućnost i da eskalira.

Glas Amerike: Beograd je saopštio da će se pregovori sa Prištinom nastaviti 5-og septembra u Briselu. Šta se može očekivati od tih razgovora?

Kesić: Bilo kako da se okrene, zbog dubljih političkih problema, ti pregovori ne idu u dobrom pravcu i neće se završiti uspešno. Prvo, imate ogromne unutrašnje probleme u Prištini gde se Hašim Tači pre svega odlučio za ovaj unilateralni, nasilni potez zbog pritiska koji on oseća iznutra, odnosno političke situacije medju Albancima i albanskim strankama, tako da imate veoma ranjivog i slabog sagovornika od strane Albanaca, a sa druge strane, u Beogradu imate vlast koja već počinje neku vrstu kampanje, pošto izbori dolaze, tako da je teško očekviati da ova vlast može sa velikim autoritetom da završava bilo koje pitanje koje je otvoreno izmedju Beograda i Prištine.


XS
SM
MD
LG