Linkovi

Kesić: Euleks bez političke volje za istragu


Kesić: Kosovska vlada počinje mandat "u minusu".
Kesić: Kosovska vlada počinje mandat "u minusu".

Saradnik vašingtonske konsultantske firme „TSM Consultants“ Obrad Kesić, u razgovoru za Glas Amerike osvrnuo se na novu vladu Kosova, predstojeće pregovore izmedju Beograda i Prištine i sposobnost Euleksa za sprovodjenje istrage o trogovini ljudskim organima na Kosovu.

Kesić: "Nova vlada Kosova već počinje mandat u minusu. Kao što dobro znate, postoje ozbiljna pitanja vezana za prethodne izbore, prve izbore, i one koji su morali da se zakažu kasnije zbog neregularnosti. Ova vlada se formira u momentu kada se ključna ličnost u formiranju vlade, gosopdin Tači, nalazi kao glavni predmet više istraga, od istrage vezane za kradju glasova, do istrage koja treba da se pokrenu od strane medjunarodnih institucija vezane za optužbe iznešene u izveštaju gospodina Martija. Jednostavno ta senka koja se stvara nad vladom pre nego što i počne da radi dovodi u pitanje koliko će ta vlada da bude uspešna i koliko će dugo da opstane.

Sa dobrim razlogom možemo da pretpostavimo da će vlada da bude u defanzivi, ne samo što se tiče pregovora sa Beogradom, nego jednostavno u svim potezima koje povuče, najviše zbog toga što postoji veliko nezadovoljstvo medju samim gradjanima Kosmeta što se tiče autoriteta i kredibiliteta gospodina Tačija, i kako je do sada politička elita bez nekih ozbiljnih konsekvenci predstavljala korupciju, kriminal i nesposobnost. Mislim da su očekivanja minimalna što se tiče javnosti na Kosmetu, ali mislim da zbog toga postoji veliki prostor za opoziciju i za kritičare te vlasti da iskoriste svaku priliku da bi rušili još više autoritet vlade".

Glas Amerike: Šta očekujete od predstojećih pregovora Beograda i Prištine?

Kesić: "Ne očekujem mnogo. Tu postoje neka pitanja koja mogu vrlo brzo i jednostavno da se reše, a to su tehnička pitanja gde bi mogao da se olakša svakodnevni život i za Srbe i za Albance, ali mimo toga da svako složenije pitanje dovodi u pitanje mogućnost da i Beograd i Priština udju u neke ozbiljnije pregovore oko statusa, na primer. Kao što znate, mi smo sada nekako ušli u predizborni period u Srbiji, a u Prištini situacija je, iako su izbori održani, u velikoj meri nejasna što se tiče kredibiliteta nove vlade.

Jednostavno, postoje velike prepeke za vlasti u Beogradu i za vlasti u Prištini da bi one mogle da garantuju da se reše neka ozbiljnija pitanja, poput statusa. I jedna i druga vlada su u fazi da moraju da povrate autoritet da bi mogle da rešavaju mnogo ozbiljnija i teža pitanja".

Glas Amerike: Da li Euleks ima kapacitet da sprovede potpunu istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu?

"Tu treba da se postavi drugo pitanje. Da li Euleks ima političku volju da pokrene ozbiljnu istragu, jer barem od sada to nije pokazano na terenu. Znači, nedostatak političke volje, prvo od strane institucija UN, a onda od institucija EU, što je u velikoj meri dovelo do sadašnje situacije, odnosno da tu postoji dosta značajnih pitanja vezanih za to da li je neko stvarno hteo da gurne celu ovu priču na stranu i da sakrije sve ono što je iznešeno u pogledu optužbi u izveštaju gospodina Martija.

Mislim da do sada Evropska unija, a i same vlasti u Vašingtonu, nisu prikazali političku volju da iznesu sve činjenice i da se bave ozbiljnom istragom. Zbog toga, mislim da bi bilo važno da se izgradi neki mehanizam mimo Euleksa, a ako Euleks bude ta institucija koja sprovode tu istragu, onda mora da bude neki mehanizam ili od strane UN ili od strane EU na institucionalnom nivou koji bi garantovao da ta istraga bude ozbiljna i koja bi garantovao da bude veće nadgledanje medjunarodne javnosti.

Svaki pokušaj da Euleks ućutka ovaj slučaj u interesu napretka pregovara Beograda i Prištine bila bi velika greška i izazvala još veće probleme što se tiše normalizacije odnosa Beograda i Prištine."

XS
SM
MD
LG