Linkovi

Kesić: Nejasna platforma Srbije


Kesić: "Beograd ima nekoliko aduta u pregovorima sa Prištinom"
Kesić: "Beograd ima nekoliko aduta u pregovorima sa Prištinom"

U razgovoru za Glas Amerike, stručnjak za Balkan i saradnik firme TSM Global Consultants, Obrad Kesić, razmatra šta se može očekivati od predstojećih pregovora Beograd-Priština. Kesić je prvo odgovorio na pitanje kakva bi trebalo da bude platforma Srbije?

Kesić: "Najvažnije pitanje je kada će pregovori da počnu zbog situacije u Prištini, pa niko ne može precizno da najavi početak zvaničnih pregovora, u smislu da obe strane priznaju da imaju kontakte i da razgovaraju.

Posle toga, mislim da će da bude veći problem legitimnost predstavnika vlasti iz Prištine, ne zbog toga što neće biti jasno ko će da pobedi na izborima, već zbog toga što će opozicija u Prištini da koristi pregovore sa Beogradom kao argument protiv vlasti, jer se očekuje da se ništa neće naglo promeniti, tako da će Tači imati velike probleme da konsoliduje sopstvenu poziciju udje u pregovore sa Beogradom iskreno, što znači da bude spreman da napravi neki kompromis, neki ustupak Srbiji.

Što se tiče platforme Srbije, to je kompleksno pitanje, pošto nikome nije jasno koja je politika Beograda i koji su ciljevi. Treba prvo da se definišu ciljevi. Da li je cilj da se odbrani teritorijalni integritet i suverenitet zemlje, i ako je to cilj, onda treba Srbija da ulazi u pregovore sa jednim dnevnim redom, a ako je cilj da se ide, kao što mnogi sumnjaju, u neku vrstu podele, onda će biti potreban potpuno drugačiji pristup, pogotovo posle početne faze razgovora o tehničkim pitanjima.

Što se mene tiče, mislim da su glavni aduti koje Srbija ima činjenica da politička situacija Beograda u odnosu prema medjunarodnoj zajednici zavisi potpuno od Beograda. Znači, pozicija Kosova kao nezavisne države jedino može da ojača sa nekim dogovorom sa Beogradom i može da se konsoliduje u smislu ulaska u medjunarodne institucije samo preko dogovora sa Beogradom.

Drugi adut jeste ekonomski adut, da je Prištini potreban mnogo više dogovor sa Beogradom, nego Beogradu. Bez dogovora, Priština ima velike probleme. Na primer, ovaj autoput koji se izgradio iz Drača do Prištine je možda najveći gubitak u ekonomskom smislu ako on ne može da se spoji sa autoputom Beograd-Solun. Jednostavno, Beograd ima jaku poziciju što se tiče pregovora, ali to treba da se iskoristi u svrhu neke državne politike, koja još treba da se definiše."

Glas Amerike: Šta mislite o kontroverznom pitanju severnog dela Kosova i pozivu Beograda Srbima na Kosovu da ne učestvuju na decembarskim izborima?

Kesić: "Što se tiče izlaska Srba na izbore na Kosovu, jednostavno bez dogovora sa vlastima u Beogradu, mislim da je to gubitnička politika za Srbe koji izadju na izbore. Imaćemo istu situaciju koju imamo sada, gde tim ljudima koji budu učestvovali na izborima se osporava legitimitet, kao predstavnicima srpske zajednice, i onda u suštini Srbi na Kosovu nemaju mogućnosti da direktno utiću na buduće pregovore, a mislim da bi oni najviše trebalo da utiču na politiku Prištine i na politiku Beograda.

Ja sam i ranije javno rekao da bi Srbi na Kosovu trebalo da izadju na izbore iz više razloga. Prvo zbog toga što mislim da je mnogo lakše i pametnije politički da iz pozicija gde deluju u institucijama, oni mogu da se povuku, ako dodje do nekog ugrožavanja njihovih prava. Drugo, mislim da nije fer da Srbi na Kosovu snose glavni rizik i da plate glavnu cenu oko jedne politike vezane za borbu za Kosmet, koja nije dobro definisana i gde Beograd sam, i zvanična politika Srbije idu prema prihvatanju nezavisnosti Kosova.

Nije fer da kosovski Srbi moraju da dokazuju da su oni patriote, a da svi ostali, pogotovo koji imaju vlast u Srbiji mogu da menjaju svoje stavove kad im god padne na pamet. Zbog ta dva razloga mislio sam da je pametnije da Srbi izadju na izbore, jer bi to ojačalo ne samo poziciju Srba na Kosmetu, nego i poziciju Srbije na budućim pregovorima. Ali, ako vlasti ne daju saglasnost za to onda nema smisla izlazak Srba na izbore, ali posto je doneta odluka u Beogrdu da Srbi ne izadju na izbore, treba da se poštuje ta odluka.

Što se tiče severnog dela Kosova, to je najosetljivije pitanje, ne samo u odnosu izmedju Beograda i Prištine, već i u odnosu Beograda sa medjunarodnom zajednicom. Taj problem se sve više i više definiše kao problem stabilnosti, vladavine zakona Kosovu. Mislim da je to izgovor za jednu vrstu politike koja bi išla na asimilaciju Srba na severu Kosova, a problem je u tome što taj deo nije pod kontrolom Prištine u političkom kontekstu.

U medjuvremenu, za sve ostale probleme, ekonomske, političke i korupciju, nalazi se izgovor, što se tiče albanskih vlasti, da je najgora situacija na severu. Mislim da je to providno, kao politički stav, posebno u pogledu medjunarodne zajednice, koja je licemerna kada posmatra situaciju na severu Kosova u poredjenju sa ostalim delom Kosmeta.

Mislim da je politika Beograda i u tom pogledu dosta kontradiktorna. S jedne strane, u zadnje dve godine, Beograd je pokušavao da na razne načine dovede loklane vlasti na severu u sklad sa politikom da treba da bude veća saradnja sa institucijama iz Prištine. Kad je to delimično uspelo, onda dolazi do zaokreta države Srbije, da je to zvanična politika Srbije da treba da se ide na pregovore i saradnju, a onda odjednom, kada se izbori najave, Beograd ponovo menja svoju politiku. To je dosta zbunjujuće i dosta je štetno što se tiče Srba koji i dalje žive na Kosmetu."

XS
SM
MD
LG