Linkovi

Objekti u okeanu na novoj lokaciji potrage


Avion australijskog kraljevskog vazduhoplovstva "Orion" za vreme operacije potrage za nestalim malezijskim avionom iznad južnog dela Indijskog okeana.
Avion australijskog kraljevskog vazduhoplovstva "Orion" za vreme operacije potrage za nestalim malezijskim avionom iznad južnog dela Indijskog okeana.

Australijski avioni primetili su objekte u Indijskom okeanu u području u koje je premeštena potraga za nestalim malezijskim avionom.

Australijska uprava za bezbednost pomorskog saobraćaja saopštila je da su iz aviona za osmatranje “Orion” primećeni objekti na novoj lokaciji potrage, oko 1.850 kilometara zapadno od australijskog grada Perta.

U saopštenju na Tviteru, Australijska uprava navodi da su objekti snimljeni iz aviona, i da je u toku proces njihovog slanja kako bi se utvrdilo da li su u pitanju ostaci malezijskog aviona. Brodovi neće moći da stignu do te lokacije pre subote.

Ranije danas, potraga za nestalim avionom premeštena je više od hiljadu kilometara severoistočno nakon što su istražitelji utvrdili da je malezijski avion putovao brže i brže trošio gorivo nego što je prethodno procenjeno, čime je smanjena razdaljina koju je preleteo.

Generalni menadžer Australijske uprave za bezbednost pomorskog saobraćaja, Džon Jang, izjavio je da su te informacije, zasnovane na radarskim podacima, “najkredibilniji trag” do sada u potrazi za olupinom aviona, ali je upozorio da još predstoji duga potraga.

Vremenski uslovi su se poboljšali od četvrtka, a u današnjoj misiji učestvuje 10 australijskih aviona. Kada se pronadje olupina, potraga će biti usredsredjena na pronalazak crne kutije, kako bi se otkrilo šta je izazvalo nesreću. Malezijske vlasti veruju, na osnovu kompleksne analize satelitskih podataka, da se Boing 777 skoro sigurno srušio u more, daleko od bilo kog kopna.
XS
SM
MD
LG