Linkovi

Objavljena Bin Ladenova dokumenta


Prevod prijave za učlanjenje u Al Kaidu - terorističku mrežu Osame Bin Ladena.
Prevod prijave za učlanjenje u Al Kaidu - terorističku mrežu Osame Bin Ladena.

SAD su objavile hiljade dokumenata pronadjenih u kući Osame bin Ladena u Pakistanu, u kojoj je vodja Al Kaide ubijen u akciji specijalnih jedinica američke vojske pre četiri godine.

Medju juče objavljenim dokumentima nalaze se Bin Ladenova privatna pisma sinu Hamzi, ali i dugački govor kojim se poziva na ubijanje Amerikanaca i pad Zapada. Analitičari kažu da dokumenti pružaju uvid u unutrašnje funkcionisanje Al-Kaide kao i um čoveka koji se nalazio na čelu te organizacije.

Kancelarija Direktora nacionalnih obaveštajnih službi saopštila je da se stotine dodatnih dokumenata trenutno analiziraju radi moguće buduće deklasifikacije.

Medju dokumentima su i prijave za učlanjenje u terorističku organizaciju Al Kaida, sa pitanjima kao što su "Da li želiš da izvršiš samoubilačku misiju?", "Kakve ciljeve želiš da ostvariš na svom putu džihada?", "Koga treba da kontaktiramo u slučaju da postaneš mučenik?", "Da li neko od tvojih prijatelja ili članova porodice radi za vladu, i da li bi bio/bila spremna da saradjuje sa nama?"

XS
SM
MD
LG