Linkovi

Obeleženo 18 godina od bombardovanja SRJ


Helikopteri nadleću Beograd povodom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja
Helikopteri nadleću Beograd povodom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja

Na današnji dan pre 18 godina počelo je NATO bombardovanje Srbije koje je trajalo 78 dana tokom 1999. godine. Danas je širom Srbije održan Dan sećanja na stradale u bombardovanju.

U Srbiji je obeležena 18 godišnjica početka NATO bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije - centralna državna ceremonija Dana sećanja na stradale u bombardovanju održana je kod Železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri, kojoj je osim premijera Srbije Aleksandra Vučića prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i predstavnici vojske, policije, diplomatskog kora.

Osim u Grdeličkoj klisuri, godišnjica početka bombardovanja obeležena je i u drugim gradovima u Srbiji, a jednako kao i predstavnici vlasti, i predstavnici opozicije, pre svega predsednički kandidati, su govorili o bomdardovanju Srbije.

Prema rezultatima istraživanja Instituta za evropske poslove koje je danas predstavljeno, članstvo Srbije u NATO podržava 11 odsto ispitanika, protiv je 84 odsto, a pet odsto je neodlučnih.

Kada su u pitanju razlozi bombardovanja Srbije, nešto manje od 40 odsto građana kao glavni razlog navodi politiku Slobodana Miloševića, 17,6 odsto smatra da je razlog etničko čišćenje Srba na Kosovu, 11,3 odsto navodi političke interese.

U današnjem saopštenju Centar za evroatlantske studije je pozvao premijera Aleksandra Vučića, da već danas na mitingu u Beogradu otvori ozbiljnu i na činjenicama utvrđenu javnu debatu o uzrocima i povodima bombardovanja, dešavanjima na Kosovu pre, tokom i posle kampanje, a pogotovu o stvarnim ljudskim gubicima.

A u pisanoj izjavi, lider LDP-a Čedomir Jovanović ističe da iskazivanje poštovanja prema nevinim žrtvama i onima koji su branili zemlju znači da se ne može zanemariti činjenica da je 24. mart 1999. godine posledica neodgovorne politike prepune zločina i grešaka, od kojih se Srbija, kako smatra Jovanović, nije distancirala na pravi način.

XS
SM
MD
LG