Linkovi

Obama ukinuo embargo na prodaju oružja Vijetnamu


Američki predsednik Barak Obama govori na pres konferenciji u Hanoju
Američki predsednik Barak Obama govori na pres konferenciji u Hanoju

Vijetnamski predsednik Tran Dai Kuan neočekivano je saopštio vest na zajedničkoj pres konferenciji sa američkim predsednikom Barakom Obamom u Hanoju posle bilateralnih razgovora. On je izjavio da SAD ukidaju dugogodišnji embargo na prodaju oružja Vijetnamu.

Kvang ističe da su se Vašington i Hanoj dogovorili o ozbiljnom i dubokom jačanju partnerstva, kao i saradnji u domenu vojne pomoći, trgovine, zdravstvene zaštite i razmene stručnjaka. Kvang je taj potez pozdravio kao "kraj bolnog poglavlja".

Predsednik Obama je potvrdio vest, rekavši: "SAD u potpunosti ukidaju zabranu prodaje vojne opreme Vijetnamu koja je na snazi već 50 godina". Američki predsednik je dodao da će "morati da se ispune striktni zahtevi, uključujući one na polju ljudskih prava", ali da ta promena osigurava da Vijetnam ima pristup opremi kako bi mogao da se brani".

Obama je dodao da su u proteklih pola veka odnose SAD i Vijetnama obeležili "saradnja, ali i konflikt", te da su posle više od dve decenije normalizovanih odnosa - veze "dosegle novi trenutak."

Odgovarajući na pitanja reportera o povećanoj kineskoj agresiji u regionu, Obama je izjavio da odluka nije usmerena prema Kini, već zasnovana na želji da se završi dugi proces koji su pre više decenija započeli brojni veterani Vijetnamskog rata, medju kojima je bivši ratni zatvorenik, republikanski senator Džon Mekejn.

Kina je reagovala operezno na današnje saopštenje. Portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čujing rekla je da “kao blizak sused Vijetnama, Kina pozdravlja normalne i kooperativne odnose izmedju Vijetnama i drugih zemalja i da se nada da će takav razvoj bilateralnih odnosa doprineti miru i bezbednosti u regionu”.

XS
SM
MD
LG